šegota i kožić nisu jedini

Nakon što je presuđeno da gay par može udomiti dijete, slijedit će novi zahtjevi

20.12.2019 u 10:59

Bionic
Reading

Udruga Dugine obitelji, koja okuplja LGBTI osobe koje su roditelji i one koji to žele postati, u petak je priopćila kako je povijesna presuda Upravnog suda po kojoj istospolni parovi mogu postati udomitelji važan korak prema napretku prava LGBTI osoba u Hrvatskoj

'Napokon smo dočekali presudu koja potvrđuje sve naše javne izjave unatrag više od dvije godine, koja potvrđuje ono što strani sudovi, znanost, druge zemlje Europske unije govore već više od 10 godina. Zakon o životnom partnerstvu jasno govori kako se prema istospolnim parovima treba postupati jednako kao i prema bračnim drugovima i drago nam je da je sud odlučio pozitivno u slučaju naših članova Ive Šegote i Mladena Kožića, koje je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izravno diskriminiralo', rekao je predstavnik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.

Iz Duginih obitelji ističu da je takva odluka ujedno i prvi put da je neki sud u Hrvatskoj presudom potvrdio međunarodnu sudsku praksu i odluke Europskog suda za ljudska prava, prema kojoj se istospolni parovi moraju zakonski tretirati jednako kao i heteroseksualni.

Šegota i Kožić nisu jedini par koji je u zadnjih par godina odbilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u želji da postanu udomitelji ili posvojitelji, podsjeća Martinović te dodaje da je njihov hrabri javni nastup i pristanak na pravnu bitku presedan i za ostale parove koji se odluče na takav način proširiti svoju obitelj i time pružiti topli dom i bolju budućnost djeci koja provode svoje djetinjstvo u domovima.

Odluka Upravnog suda važna je i za buduće pravne bitke prema ravnopravnosti istospolnih parova u drugim područjima. Tako Martinović ističe da je lezbijskim parovima i dalje zabranjeno pristupiti postupcima medicinski potpomognute oplodnje u Hrvatskoj, zbog čega su primorane na odlazak u klinike u inozemstvo.

"Koristimo priliku i pozivamo sve istospolne parove koji se suočavaju s diskriminacijom u Hrvatskoj da nam se slobodno jave i zatraže našu besplatnu pravnu pomoć. Slučaj Mladena i Ive pokazuje da se do pravde može doći i da se možemo izboriti za naša prava. Ovaj povijesni trenutak je prvi korak prema potpunoj ravnopravnosti LGBTI osoba u našoj državi i stvarno nismo mogli očekivati bolji poklon za blagdane od ovoga", poručio je Martinović te čestitao budućim udomiteljima Šegoti i Kožiću.

Upravni sud u Zagrebu u četvrtak je odlučio da životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić imaju pravo postati udomitelji djece te da nadležno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje im je prvotno odbilo zahtjev za obavljanje udomiteljstva, mora u roku od 60 dana ponoviti postupak i donijeti novu, nediskriminirajuću odluku o njihovu slučaju.