OSMORICA 'NEDUŽNIH'

Nakon šest godina afera Brodosplit dogurala do suđenja

12.11.2012 u 15:13

Bionic
Reading

Gotovo šest godina od izbijanja afere i otvaranja istrage, na splitskom Županijskom sudu konačno je započelo suđenje za aferu Brodosplit, spornu gradnju četiri tankera kojom je splitski škver navodno oštećen za 4,7 milijuna dolara. Svi osam optuženih izjasnilo se da nisu krivi

Prva velika korupcijska afera otvorena u doba bivšeg premijera Ive Sanadera nakon jalove policijske istrage (gdje je zaključeno da kriminala nije bilo) te bezbrojnih otezanja oko podizanja optužnice prošla je mimo tadašnjeg predsjednika nadzornog odbora Brodosplita Branka Vukelića i potpredsjednika Siniše Poljaka, svojedobno bliskog Sanaderovog prijatelja, pa su optuženi broker Drago Maček, bivši predsjednik uprave i financijski direktor škvera Goran Vukasović i Ante Luetić, današnji direktor Brodotrogira Mateo Tramontana i još četvorica nižerangiranih. Na teret im se stavlja štetni ugovor s njemačkom tvrtkom Wessels jer su navodno postojale znatno povoljnije ponude za škver, a posebno su sporna 'pobočna pisma' kojima je splitska tvrtka vratila naručiteljima 4,7 milijuna dolara, navodno za ugrađivanje posebne opreme. Ispostavilo se da na dva tankera ona nije ugrađena, dok je novac preko Cipra završio u Austriji, gdje je veći dio podigao optuženi Maček.

Cijelu aferu u javnosti je pokrenuo SDP-ov saborski zastupnik Marin Jurjević, a vrijedi napomenuti i da je tadašnji član Nadzornog odbora iz redova radnika Zvonko Šegvić jedini bio protiv sklapanja ugovora s Wesselsom.


Maček, kojega policija uopće nije uhitila, navodno je DORH-u nudio svoje svjedočenje u zamjenu za status pokajnika, no nakon prve rasprave, njegov odvjetnik Anto Nobilo novinarima je tek savjetovao da 'ne slušaju Bajića previše'. Paralelno s otvaranjem istrage u ovom slučaju, Odvjetništvo je prije nekoliko godina započelo istraživati i prethodnu SDP-ovu upravu splitskog škvera, no na teret joj je stavljalo tek poslovanje s gubitkom - što je u hrvatskoj brodogradnji prilično uobičajena i legalna stvar. Taj potez protumačen je kao umjetno stvaranje ravnoteže krivnje, a nakon brojnih i skupih vještačenja, predmet je odbačen.

Na prvoj raspravi pročitana je optužnica kojom se Vukasovića i Luetića tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, Mačeka za poticanje na kazneno djelo, a njih trojicu kao i preostale optužene još i za pranje novca. Čini se da će najveći problem biti utvrditi tijek novca i dokazati da je doista završio kod ove osmorice, premda je velikom broju upravo nakon 2006. godine naglo procvjetao privatni biznis.

Odvjetnici optuženih uložili su prigovore na vještačenja i neke predložene svjedoke, među ostalim i na braću Jozu i Slavena Žužula, tada najveće kooperante splitskog škvera. Prigovorili su i na dio optužnice o pranju novca.

Ukupno je predloženo ispitivanje čak 50 svjedoka, a nastavak suđenja zakazan je za početak prosinca.

Danas je Brodosplit podnio zahtjev za nadoknadu štete, a sudac ih je upozorio da taj zahtjev moraju nadopuniti do kraja prosinca.