LJUBAVNICA FANI IMA POSLOVNO CARSTVO

Nakon razvoda Ankici Kerum 65 milijuna kuna

Bionic
Reading

Prema imovinskoj kartici predanoj Saboru prije nekoliko mjeseci, Željko Kerum je težak 130 milijuna kuna: na vlastito ime prijavio je šest kuća, hotel, dva vrijedna zemljišta i oko 60 milijuna kuna ušteđevine. Njegova bi supruga razvodom trebala dobiti polovicu

Dionice i udjeli u njegovim brojnim tvrtkama imaju temeljnu vrijednost od deset milijuna kuna, no on sam nekoliko je puta svoje poslovno carstvo procijenio na pola milijarde eura tržišne vrijednosti. Zanimljivo je da je tvrtka Joker i istoimeni trgovački centar, zajedno s godišnjim najmom od oko 12 milijuna kuna, već danas u formalnom vlasništvu supruge Ankice. Zajedno su vlasnici i obiteljske kuće na Trsteniku, a supruga ima još 350 tisuća kuna ušteđevine.

Predbračni ugovor obitelj Kerum definitivno nije sklopila, budući da 1990. godine takva mogućnost nije bila zakonom predviđena, no pravnici upozoravaju da postoje još dvije mogućnosti: bračni ugovor, kojim se tijekom braka unaprijed definira podjela imovine, te naknadni sporazum o podjeli bračne stečevine.

Ako nijedna opcija nije iskorištena, pokreće se sudski spor u kojemu sudska praksa imovinu najčešće podijeli u omjeru pola-pola, no ovakve parnice pred hrvatskim sudovima u pravilu traju između pet i 15 godina. 'Stečevina se dijeli za razdoblje od početka do kraja bračne zajednice, a nikako ne za period u kojemu partneri, recimo, nisu živjeli zajedno. Obiteljski zakon predviđa da se imovina dijeli na jednake dijelove i potpuno je beznačajno koliko je koji supružnik radio. Nasljedstvo i imovina unesena u brak ne dijele se', pojašnjava odvjetnica Dafinka Večerina.

'Svojim strankama uvijek savjetujem da naprave sporazum o podjeli bračne stečevine i time izbjegnu dugotrajni proces', dodaje Večerina. Splitski odvjetnik Goran Katura također naglašava da se ne želi miješati u konkretan slučaj, no pristao je načelno protumačiti Obiteljski zakon.

'Sva stečena imovina po njemu se dijeli u jednakim omjerima, osim ako je već potpisan izvanbračni ili bračni ugovor. No, za imovinu stečenu do izmjene zakona 1. srpnja 1999. zakonski bi se trebalo procijeniti tko je dao koliki doprinos, pa je tako i podijeliti', kaže Katura za Slobodnu Dalmaciju.

I FANI IMA POSLOVNO CARSTVO

Fani Horvat, 25-godišnja studentica menadžmenta iz Splita zbog koje je gradonačelnik Željko Kerum ostavio suprugu, vlasnica je najmanje četiri tvrtke i 11 trgovina u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Vinkovcima, Dubrovniku, Makarskoj i Šibeniku.

Fani Horvat

Registar trgovačkih sudova otkriva da su na ime te zagrebačke studentice registrirane tvrtke kojima je sjedište u zgradi na Mažuranićevu šetalištu u Splitu, čiji je vlasnik njezin ljubavnik i splitski gradonačelnik i na čijem mjestu Kerum želi graditi poslovno-stambeni centar Periska.

Iz podataka Sudskog registra proizlazi također da je poduzetna Fani još kao 20-godišnja djevojka osnovala tvrtku Sunčani odmor. Bilo je to 2005. godine, odnosno u vrijeme kada je već bila u vezi s Kerumom, prema njegovu priznanju u ponedjeljak navečer.

Sunčani odmor je registriran za vrlo širok raspon djelatnosti, od izdavačke djelatnosti preko poslovanja s nekretninama, trgovine, sve do turizma i iznajmljivanja jahti. Prema nekim izvorima, upravo zbog ove posljednje točke Kerum je svojoj ljubavnici kupio jahtu Sunseeker, koju Sunčani odmor iznajmljuje u sklopu svoje čarter agencije. Prema službenim stranicama tvrtke, najam Pershinga 46 košta, ovisno o sezoni, između 10 i 17 tisuća eura za tjedan dana.

Na službenoj internetskoj stranici grupe Sunčani odmor d.o.o. vidi se da je tvrtka Fani Horvat ovlašteni zastupnik talijanske tvrtke koja se bavi proizvodnjom generatora, kontrolnih panela (upravljačke kutije), zatim pumpi, hidrofora i pumpnih postrojenja za kućnu, industrijsku i širu primjenu (hoteli, bolnice) te protupožarnih sustava.

U Sunčanom odmoru je direktor Fanin brat Saša Horvat, a kao tehnički direktor radi Kerumov gradski vijećnik Dražen Delić, koji je član uprave i u drugoj tvrtki mlade poduzetnice, Bulgi. Godinu dana poslije Sunčanog odmora osnovana je, po svemu sudeći, glavna tvrtka mini carstva Fani Horvat - Torzo d.o.o.

Jedna od trgovina

I njoj je sjedište na istoj adresi, a Fani je tu i osnivač i jedini član uprave. Torzo - registriran za trgovinu odjećom i obućom, proizvodnju odjeće i obuće, sve do nekretnina, iznajmljivanje automobila, turizam, pripremu hrane, projektiranje, prijevoz, fitnes - u svome vlasništvu ima niz trgovina s uglednim modnim brandovima.

Tako je lanac trgovina cipelama Galleria zastupljen u Splitu s dva dućana, jedan u Kerumovu Jokeru, a drugi u Marulićevoj ulici, u samom centru Splita. Jedna je trgovina u centru Zagreba, u Ilici 28, gdje prodaje torbe i cipele po cijenama i do 1.000 eura, a druga u riječkom Tower Centru.

U Jokeru je i modni butik Paola Prata, a najrašireniji je biznis s odjećom, obućom i opremom za djecu Idexe. Taj talijanski brend ima trgovine u Splitu (opet Joker), Vinkovcima, Dubrovniku, Makarskoj, Rijeci i Šibeniku.

S obzirom na registraciju za fitnes, neki smatraju da bi u istom košu mogao biti i veliki gym na posljednjem katu PC-a Joker, uz prolaz za koji se tvrdi da je ulaz u skriveni stan u kojem Kerum već dulje boravi, piše Jutarnji.hr.