splitska peškarija

Nakon preseljenja ribarnice, problemi: Brod koji lovi 17 vrsta ribe mora ponudu složiti na štand gdje stanu četiri kašete!

03.12.2019 u 14:12

Bionic
Reading

Drugog dana nakon što su Državni inspektorat i Veterinarska inspekcija zabranili prodaju ribe na otvorenom i zatvorili vanjski dio splitske Peškarije, jedan od prepoznatljivih gradskih toponima djeluje otužno. Unutra, u zatvorenom dijelu izgrađenom daleke 1890. godine, znatno je življe

Privatni koncesionar gradskih tržnica i ribarnica Hippos - kojemu koncesija istječe iduće godine i po neslužbenim najavama gradske uprave neće biti produljena - pronašao je rješenje za prodavače ribe: svih je nagurao u zatvoreni dio ribarnice, dao im manju površinu za prodavanje čije je korištenje dodatno poskupjelo.

Do prošlog tjedna jedan metar 'banka' stajao je 50 kuna, od ovog tjedna plaća se 100 kuna.

Premda su iz Hipposa tek nakon zabrane rada dijela ribarnice najavili da će u suradnji s Gradom Splitom kao vlasnikom pokušati pronaći rješenje, nije jasno zašto dosad nisu napravili ništa kako bi zadovoljili minimalne tehničke uvjete za prodaju ribe na otvorenom. Po tvrdnji predsjednika Ceha za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Udruženja obrtnika Split Antonija Šunjića, inspekcije su ih na to upozoravale pune dvije godine.

'Međutim, oni kao koncesionari to nisu napravili i sada je po Zakonu o veterini zabranjena prodaja. Minimalni tehnički uvjeti su ono što smo tražili još prije tri godine, a to je donošenje ledomata na vanjski prostor ribarnice, da se na štandovima mora nalaziti led, da riba mora biti u hlađenom prostoru. Udruženje obrtnika željelo je financirati jedan od velikih ledomata, međutim to se nije uspjelo realizirati. Na prostoru unutar ribarnice ledomat je iznajmljen jednoj privatnoj tvrtki, on je mali i ne može pokriti zahtjeve ribara', izjavio je Šunjić za Radio Split.

  • +13
Splitska ribarnica Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Ni unutrašnjost ribarnice nije u najboljem stanju, a situaciju pogoršava činjenica da se objekt nalazi u staroj gradskoj jezgri i zaštićen je na nekoliko razina. Za početak je potrebno poboljšati odvode, osigurati sanitarni čvor i prostorije u kojoj će riba stajati na određenoj temperaturi prije same prodaje, ali i učiniti hrapavijima izlizane i vrlo skliske kamene ploče.

'Rekli su kako smo svi dobili prostor za prodaju ribe unutar ribarnice i to je točno, ali on je tako mali da brod koji lovi sedamnaest vrsta ribe mora svoju ponudu složiti na štand gdje stanu četiri kašete ribe. On je mali i ne zadovoljava naše uvjete. Mi kao ribari tražimo da se unutar gradske ribarnice stavi prioritet za ribare grada Splita i okolice naspram ostalih - jer tu dolaze ribari iz Šibenika, Zadra, Dubrovnika i Korčule - sve dok se ne riješi problem vanjske prodaje. Za vanjski prostor od Grada Splita i koncesionara tražimo da se po kratkom postupku obave postupci koji će osigurati minimalne tehničke uvijete, te da nam se tamo omogući prodaja', dodao je Šunjić.

Većih problema oko prodaje ne bi trebalo biti do Nove godine, no nakon toga slijedi izlov plave ribe i gužva na splitskoj ribarnici mogla bi se znatno povećati.