NA HAITIJU

Nakon premijerove ostavke nova politička kriza

25.02.2012 u 11:05

Bionic
Reading

Nakon ostavke haićanskog premijera Garryja Conillea u petak, jedva četiri mjeseca nakon imenovanja, stvorena je nova politička kriza u toj zemlji uništenoj u razornom potresu 2010. od kojeg se još oporavlja

'Moram vam ponuditi ostavku na dužnost predjednika vlade', napisao je Conille u pismu predsjedniku Michelu Martellyju, čiju je presliku dobila agencija France Presse, ne navodeći druge pojedinosti.

'Prihvatio sam ostavku premijera Garryja Conillea, ali mi je žao što ta odluka dolazi u času kada se zemlja počinje oporavljati', rekao je Martelly u govoru objavljenom na internetu i na javnoj televiziji.

Ostavka se događa nakon nekoliko dana napetosti između nekolicine ministara i Conillea koji su se razišli u vezi sa senatskom istragom o državljanstvu članova vlade kojom je bio obuhvaćen i predsjednik Martelly, budući da Haiti ne priznaje dvostruko državljanstvo.

Conille je bio treći premijer kojeg je imenovao Martelly, bivša pop-zvijezda, od dolaska na vlast u svibnju 2011., ali prvi čije je imenovanje potvrdio parlament.

Proces imenovanja novog premijera i sastavljanje vlade mogao bi potrajati više mjeseci budući da Martelly nema većinu u parlamentu koji kontrolira oporba.