KATASTROFA U SLAVONIJI

Nakon poplava stižu komarci, štakori i gljivice!

04.06.2010 u 10:30

Bionic
Reading

Osječki biolozi, piše Jutarnji list, upozoravaju da će skok temperatura početkom sljedećeg tjedna u Slavoniji dokrajčiti ono što nije uništila poplava. Zbog rasta temperature namnožit će se komarci, krpelji i gljivice, a štakori u bijegu pred vodom ulaze u kuće i zgrade

Materijalna šteta na kućama, prometnicama i infrastrukturi na poplavljenim područjima već je dosegnula milijardu kuna, a suočit ćemo se i s propalom žetvom.

Kiša i dalje pada...

Agronom Josip Kolega u Jutarnjem listu ističe da je poplavljeno gotovo 90 posto oranica i da bi urod zbog truljenja mogao biti 60 do 70 posto manji!

Savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede, povrtlar Stjepan Horvat tim katastrofalnim podacima dodaje i katastrofalne štete na urodima povrća i vinove loze.

'Rast temperature uništit će povrće, a to bi moglo prouzročiti rast cijena. Ovo su idealni uvjeti za peronosporu i mnogo će vinograda propasti', upozorava Horvat.

No u Ministarstvu poljoprivrede, novinarima Jutarnjeg, na najave svog savjetnika da će rasti cijene povrća, odgovaraju da su to spekulacije jer 'domaći uzgajivači nemaju mogućnosti za dizanje cijena zato što većina povrća i voća na tržnicama i u trgovinama ionako potječe iz uvoza'.