IMITACIJA ŽIVOTA

Nakon poplava Čičku Poljanu potopili dugovi

Bionic
Reading

Čamac ispred jedne od kuća na ulazu u Čičku Poljanu jedan je od rijetkih vanjskih podsjetnika na poplavu koja je mnogim mještanima u trenu progutala dobar dio imetka. Druge ćete lako pronaći uđete li u neku od oštećenih kuća, radionica ili plastenika. Iako se vlasnici trude da ih obnove, najčešće zadužujući se, i sami priznaju da njihovi napori sve više sliče na imitaciju života

U kući četveročlane obitelji Lukačić još uvijek se na zidovima vidi dokle je sezala voda. U dnevnoj sobi su dijelovi kuhinje.

'Peglamo kartice, posuđujemo, moramo živjeti', kaže gospodin Lukačić. On i supruga zabrinuti su zbog dugova, a o isplati odšteta nemaju još nikakvih informacija.

'U saniranje štete uložili smo četrdesetak tisuća kuna', kaže gospođa Lukačić i dodaje da su uz to svi računi uredno došli na naplatu. Najviše ih brine onaj za struju, jer su isušivači u njihovoj kući neprekidno radili gotovo dva tjedna.

Račune je platio i Muhamed Smajić, 68-godišnji inženjer strojarstva koji većinu dana provodi sa svojim pčelama i u plastenicima s cvijećem. U njegovom vrtu voda je bila duboka i do 180 centimetara, pa je odnijela i košnice. Dio je spasio. Njegove pčele se, sasvim neuobičajeno za ovo doba godine, razmnožavaju.

'Bore se za golo preživljavanje', kaže vitalni gospodin Smajić.

Ukupna šteta od poplava na području Velike Gorice iznosi nešto više od 25 milijuna kuna. Uz štete na infrastrukturi iznos se penje na 58 milijuna kuna. 'Čim nam Zagrebačka županija dodijeli sredstva mi ćemo krenuti u provedbu te odluke i podjelu novca', kaže pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Velike Gorice Zlata Filipović. Prema njenim tvrdnjama, to bi se trebalo dogoditi krajem studenoga.

Mještanima Čičke Poljane nedostaje mnogo stvari, a najviše strpljenja.

Čička Poljana, studeni 2010.