ciklona nad hrvatskom

Nevrijeme s tučom pogodilo Istru, u Ogulinu poplavljeno 200 objekata

17.09.2017 u 14:55

  • +39

Ogulin: Obilna kiša i visoki vodostaj rijeke Dobre poplavili su središte grada

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Bionic
Reading

Nakon obilnih kiša koje su zahvatile zagrebačko područje, rijeka Sava izlila se iz korita u nedjelju, a izlila se i rijeka Dobra na području Ogulina. Zbog porasta vodostaja moguće je uvođenje pripremnih mjera obrane od poplava na rijeci Savi uzvodno od Jasenovca te na rijeci Kupi i Korani, uz moguće pojave bujičnih poplava.

IstraMet javlja kako je na zapadu Istre došlo do jakog razvoja oblaka i da su moguće pijavice. Na moru kod Poreča razvila se grmljavinska ćelija. Na svom Facebooku objavili su video jakog pljuska od Poreča do Rovinja.

Olujno nevrijeme praćeno tučom pogodilo je i Split u nedjelju ujutro oko 10:40 sati. Prema prvim procjenama za svega pola sata koliko je nevera trajala palo je 12 litara kiše po metru četvornome. Obilnije nevrijeme zahvatilo je i kninsko i drniško područje gdje je ponegdje palo i preko 40 litara kiše po četvornom metru.

  • +13
Olujno nevrijeme zahvatilo Split Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Dežurni operativac u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split (ŽVOC) za Hinu je rekao da se tijekom jakog nevremena u Splitu na tržnici u središtu grada i u Slavonskoj ulici odlomilo nekoliko grana sa stabala zbog čega su vatrogasci morali izići na teren i prijeteće dijelove koji su visili otpilali. Isto je i s granama koje su po gradu pucale pod silinom nevremena.

U Kućinama kod Splita je zbog jake kiše poplavila trgovina "Studenac" u kojoj se ispumpava voda, ali i u podrumskom stanu u Kaštel Gomilici, dok je grom u Splitu uništio razvodnu ploču na jednom uslužnom objektu. Zbog nevremena su zabilježena i manja oštećenja prozorskih roleta i limarije na automobilima na kojima je tuča ostavila vidljiva ulegnuća.  

U Državnom hidrometeorološkom zavodu se doznaje kako je meteoalarm za splitsko područje u žutom što znači da se lokalno i dalje očekuje grmljavinsko nevrijeme, obilna kiša i intenzivniji pljuskovi. 

Split je pogodilo nevrijeme praćeno tučom. Autor: youtube

Porast vodostaja rijeka; Dobra se izlila na području Ogulina

Zbog porasta vodostaja moguće je uvođenje pripremnih mjera obrane od poplava na rijeci Savi uzvodno od Jasenovca te na rijeci Kupi i Korani, uz moguće pojave bujičnih poplava, doznaje se u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS) . U 12 sati sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Grada Karlovca. Rijeka Kupa u Karlovcu je u porastu 12 cm na sat.

ŽC 112 Karlovac zaprimio je danas  u 10 sati informacija od HGSS stanice Ogulin da je na terenu zbog poplava angažirano njihovih 12 članova s dva čamca. U ispomoć su pozvani članovi HGSS stanica Karlovac i Gospić. 

Poplava u Ogulinu Autor: Čitateljica tportala

Zbog izlijevanja rijeke Dobre na području Ogulina odsječena su naselja Kirasići i Podvrh, a voda se u gradu Ogulinu izlila u Bolničku ulicu, naselje Strugu. U naselju Kula izlila se rijeka Dobra na prometnicu D 42. Rijeka Dobra izlila se kod Marković Sela u dužini 150 m i dubine 0,5 m, javio je DUZS.

Situaciju u Ogulinu je teška kao što se vidi u snimci koju nam je poslala čitateljica tportala. Voda ulazi u podrume stambenih zgrada i poslovnih prostora, javlja dnevnik.hr.

U Ogulinu se rijeka Dobra izlila iz korita na mnogim mjestima, ali uobičajenim i bez ozbiljne ugroze tvrdi gradonačelnik Dalibor Domitrović koji sazvao Stožer civilne zaštite radi podizanja spremnosti obrane od poplava pri mogućem daljnjem rastu vodostaja.

Naime, vršni je val prošao Ogulinom oko podneva, u gornjem toku Dobre vodostaj je u opadanju, no prema prognozama Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) nove značajne oborine očekuju se u utorak, a u uvjetima punih vodotokova i zasićenosti tla treba se pripremiti.

Za sada je najviše problema na takozvanoj staroj cesti kod Frankopanske kule i u naseljima Kirasići i Podvrh-Žegar, no vatrogasci i HGSS pomažu ljudima kojima je tamo pomoć potrebna.

Najvažnije što sada treba učiniti je čišćenje naplavina, posebno u Đulinom ponoru, na čemu nastojimo angažirati Hrvatske vode već danas, a posebno sutra, jer s vodom su se iz Đulinog ponora digla debla, granje i razno smeće i sada je dobra prilika da se to očisti, umjesto da se kasnije izvlači s nekoliko metara dubine Đulinog ponora, rekao je Domitrović.

zbog nevremena

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Ogulinu

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović sudjelovao je na sastanku Kriznog stožera u Ogulinu zajedno s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem te ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem. U tijeku je obilazak poplavljenog područja grada Ogulina. Policijska uprava Karlovačka angažirala je potreban broj policijskih službenika zbog pružanja pomoći građanima, regulacije prometa, mogućih evakuacija te prevencije kaznenih djela na poplavljenih područjima u Ogulinu. Uključit će se i pripadnici Interventne policije. Također, policija u ovom trenutku pomaže HGSS-u na terenu te su policijski službenici na raspolaganju građanima za svaku pomoć. Premijer Plenković je nakon održanog sastanka kazao da je poplavljeno oko 200 objekata. - Ovo je područje na kojem godinama imamo slične situacije, kada rijeka bude toliko snažna da dođe do poplava u Ogulinu. Izviješteni smo da je oko 200 objekata poplavljeno, uglavnom je riječ o privatnim kućama - rekao je Plenković u Ogulinu te dodao da sve službe rade. Najavio je da će i vojska doći na poplavljena područja. - Vlada će sagledati procjene šteta i vidjeti na koji način možemo pomoći našim Ogulincima da saniramo štetu ovu štetu koja je nastala u vrlo kratkom roku - kazao je Plenković, javlja večernji.hr

Naravno, time bi se omogućila i bolja protočnost novih velikih očekivanih količina vode bujičnog tipa, dodao je Domitrović i rekao da je za sada maksimalni vodostaj Dobre u Turkovićima bio 338 cm, a sada je u opadanju. Dobra je u Ogulinu na mjernoj stanici Turkovići u uvjetima obilne kiše počela rasti jučer u 21 sat, te je iznosila 263 centimetara, naročito je rasla noćas oko 2 sata, 24 centimetra u sat vremena, ali je već od jutros od osam sati u opadanju i iznosi 315 centimetara.

Vatrogasci su imali nekoliko intervencija ispumpavanja podruma, kod njih su građanima na rasplolaganju vreće s pijeskom, a pomoć se može zatražiti na broj 047 531-093.

Kakvo će vrijeme biti idućih dana pročitajte u tekstu:

 >> Ne spremajte kišobrane, kiša će padati tijekom nedjelje i nastaviti u novom tjednu

  • +15
Nakon obilnih kiša rijeka Sava izlila se iz korita Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Olujno nevrijeme

Obilna kiša koja je jučer padala na području Crikvenice, otoka Krka, otoka Raba, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine prouzročila je plavljenje dvorišnih, podrumskih, stambenih prostorija te uzrokovala poteškoće u prometovanju na pojedinim dionicama cesta.

Dojave o poplavama zaprimane su od građana na području otoka Krka (grad Krk, Malinska, Omišalj, Klimno, Dobrinje, Soline i Hlap), otoka Raba (grad Rab, Kampor i Palit), području Crikvenice, Selca, Novog Vinodolskog, Triblja i Vinodolske općine (Bribir).

Zbog potreba za tehničkom intervencijom vatrogasnih postrojbi na ispumpavanju vode iz gospodarskih, stambenih i poslovnih objekata zaprimljeno je oko 40 poziva iz navedenih mjesta.

Veće količine oborina i dizanje razine mora uzrokovali su dizanje šahtova, odrone i plavljenje prometnica, osobito na području Novog Vinodolskog i otoka Krka.

Sinoć je nevrijeme zahvatilo Podravinu i Turopolje, a tuča je padala u Zagrebu i široj okolici.

Obilna kiša potopila Crikvenicu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX