povratak u normalu?

Nakon masovnih prosvjeda život u Kini se normalizira, stiglo i znatno popuštanje covid mjera

08.12.2022 u 11:01

Bionic
Reading

Kineska prijestolnica pokazala je privremene znakove povratka u normalu u četvrtak nakon iznenadnog preokreta tvrdokorne politike nultog covida koja je pogodila drugo najveće svjetsko gospodarstvo i izazvala rijetke prosvjede

Nacionalna zdravstvena komisija (NHC) u srijedu je najavila popuštanje covid-19 restrikcija širom zemlje, što uključuje smanjenje obveznog testiranja, dopuštanje izolacije u svom domu za neke pozitivne slučajeve te ukidanje sveobuhvatnog zatvaranja.

U sklopu ublažavanja politike nultog covida-19 predsjednika Xi Jinpinga, najviše zdravstveno tijelo u zemlji reklo je da je cilj taktike pomoći zemlji da "drži korak s vremenom koje se mijenja".

U glavnom gradu, gdje je porast broja slučajeva prisilio mnoge da ostanu kod kuće, dok su zatvorene tvrtke i škole, promet se u četvrtak vratio otprilike na pola uobičajenog intenziteta, rekao je novinar AFP-a.

Prema novim smjernicama, smanjeni su učestalost i opseg PCR testiranja.

No dok se broj punktova za testiranje oko Pekinga smanjio, na preostalima je i dalje gužva jer mnoga radna mjesta i dalje zahtijevaju negativne testove.

  • +4
Život u Kini nakon popuštanja covid mjera Izvor: EPA / Autor: JEROME FAVRE

"Došao sam se testirati jer je netko na mojem poslu bio pozitivan. Nadam se da nisam dobio covid-19", rekao je 28-godišnji Chen Min za AFP.

Drugi su rekli da su se došli testirati jer rade u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, gdje je testiranje i dalje obavezno.

Dostavljač hrane Zhang Lan rekao je da se mora testirati jer je "to zahtjev tvrtke" da se izbjegne kontaminacija kupaca.

U obližnjem trgovačkom centru dućani su otvoreni, ali gužve su bile rijetke.

Čuvari su provjeravali zdravstvene šifre posjetitelja, iako više nisu zahtijevali negativne testove na covid-19, piše AFP..

Kina se sada sprema na porast broja zaraženih koji će vjerojatno uslijediti nakon ublažavanja pravila.

  • +17
Prosvjedi u Kini Izvor: Profimedia / Autor: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia