ČAČIĆEVI POKLONICI

Nakon Martinčević iz HNS-a izbačen i Koračević

20.02.2014 u 13:16

Bionic
Reading

Sud časti varaždinskog HNS-a isključio je iz stranke Nataliju Martinčević, a nešto kasnije Zlatka Koračevića. No, on taj potez nije tako emotivno primio kao Natalija Martinčević

'Ovo je nedemokratski potez prema meni, kao i prije prema Čačiću, a posljedice ovog čina stranka će itekako osjetiti na sljedećim izborima', rekao je Koračević najavivši žalbu na ovu odluku.

Saborsku zastupnicu i zamjenicu varaždinskoga gradonačelnika, koja se najotvorenije protivila odluci o isključivanju Radimira Čačića iz HNS-a, tročlani Sud časti isključio je nakon gotovo dvosatne sjednice koja je započela u 9 sati u sjedištu varaždinskog HNS-a. Vjerojatno ne očekujući ovakav ishod, Martinčević je dala izjavu novinarima vidno potresena.

'Sama prijava Sudu časti bila je nesuvisla i bez ijednog ozbiljnog argumenta, a tako je izgledala i sjednica. Mislim da je samo odlučivanje trajalo 20 minuta. Ovo je ljudski apsolutno neprihvatljivo i pravno potpuno neutemeljeno', ustvrdila je Martinčević naglasivši da se radi o osvetničkom pohodu vrha HNS-a.

To je, kako je dodala, nastavak destrukcije u HNS-u koja je započela isključivanjem Čačića bez mogućnosti obrane i žalbe dok se njegove sumišljenike proganja.

'Prijavljena sam upravo zbog podrške Čačiću. Iznijela sam argumente za to, ali to više u HNS-u nije dopušteno. U HNS-u sam 13 godina i vjerovala sam u stranku, ali to više nije stranka u koju sam ušla niti su ovo vrijednosti za koje se stranka borila. Međutim znam da to nisu stavovi članstva i birača, tako da ću još razmisliti o žalbi', rekla je Martinčević upitana hoće li se žaliti središnjem Sudu časti.

Martinčević je najavila da će i dalje nastaviti raditi u Hrvatskom saboru i Gradu Varaždinu te da se nada da je u tome neće onemogućavati ni stranka ni pojedinci. Povodom izbacivanja Natalije Martinčević iz HNS-a, novinari su tražili komentar šefice narodnjaka i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, a ona je kratko kazala: 'To je stvar lokalne organizacije, jer ta tema ne spada u red važnosti da bi o njoj govorilo nacionalno vodstvo. Puno je važnije to što danas idem na Vijeće za vanjske poslove u Bruxelles u kojem ćemo govoriti o Ukrajini', pojasnila je Pusić.

Iz lokalnog odbora HNS-a Varaždinske županije izvijestili su kako je Sud časti utvrdio da su Natalija Martinčević i Zlatko Koračević počinili teške povrede Statuta HNS-a i nisu poštivali odluke nadležnih tijela Stranke te da su time počinili veću štetu ugledu HNS-a.

Stoga je Sud časti ŽO HNS Varaždinske županije jednoglasno donio nepravomoćnu odluku o isključenju Natalije Martinčević i Zlatka Koračevića iz članstva HNS-a, a odluke su odmah i uručene svim stranama u postupku.

Od danas počinje teći rok od osam dana tijekom kojega se mogu uložiti žalbe na odluke. Žalbe se upućuju Sudu časti HNS-a kao drugostupanjskom tijelu. Ukoliko u tom roku ne budu uložene, odluke postaju pravomoćne i time je postupak završen.

U slučaju da neka od strana u postupku podnese žalbu na donesenu odluku, drugostupanjski Sud časti saziva sjednicu najkasnije 30 dana od zaprimanja žalbe. Na odluku drugostupanjskog Suda časti nema prava žalbe te je ona konačna i pravomoćna.