na meti

Nakon krvoprolića u salonima za masažu u Atlanti, SAD se želi obračunati s protuazijskim rasizmom

18.03.2021 u 23:49

Bionic
Reading

Sjedinjene Države su u četvrtak pokazale spremnost da se obračunaju s rasizmom na čijoj su meti pripadnici azijske zajednice, nakon krvoprolića u salonima za masažu u Georgiji, kojega motivi još nisu jasni

"Kongres vas vidi, solidaran je i učinit će sve što je u njegovoj moći kako bi vas zaštitio", rekao je demokratski zastupnik Steve Cohen na saslušanju u Zastupničkom domu posvećenom protuazijskom nasilju.

Predsjednik Joe Biden koji treba stići u Atlantu gdje će javnosti iznijeti svoj plan gospodarskog oporavka, rekao je da će tu prigodu radije iskoristiti kako bi "razgovarao s vođama azijske zajednice" o prijetnjama kojima su izloženi njezini članovi.

Osudivši "bezumno nasilje", naredio je da se zastave spuste na pola koplja do ponedjeljka u spomen na osmero žrtava pokolja, među kojima šest žena podrijetlom iz Azije, koje je u utorak navečer u Atlanti i okolici ubio 21-godišnji bijelac.

Robert Aaron Long, koji je uhićen nakon pokolja u trima azijskim salonima za masažu, optužen je za ubojstvo. Sudac ga je trebao službeno upoznati s točkama optužnice, ali je on odbio doći na raspravu.

Na prvim saslušanjima je priznao djelo, ali je rekao da rasizam nije bio motiv napada. Za sebe je rekao da je "opsjednut seksom", ali da se želi oduprijeti "napasti". Istražitelji ipak ocjenjuju da je još prerano da bi se konačno isključila mogućnost rasističkog motiva.

Amerikanci azijskog podrijetla, silno potreseni, nemaju pak nikakve dvojbe: napadi su povezani s neprijateljskim raspoloženjem kojemu su na meti od izbijanja pandemije.