VREMENSKA PROGNOZA

Nakon jutarnje magle stiže zubato sunce, evo gdje posebno treba paziti zbog poledice

14.01.2020 u 06:44

Bionic
Reading

Danas će kroz jutro u Hrvatskoj biti umjereno do pretežno oblačno uz maglu većinom u središnjim i istočnim predjelima dok će mjestimice slabe kiše biti uglavnom na Jadranu. Od sredine dana smanjenje naoblake. Vjetar slab do umjeren, jugoistočni i jugozapadni, a u gorju povremeno jaki udari. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima, a zbog magle je mjestimice u unutrašnjosti smanjena vidljivost, upozoravaju u utorak ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK)

Najviša temperatura zraka većinom između 4 i 9, na obali i otocima od 11 do 15 °C, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). U Zagrebu, ujutro magla i niski oblaci, a potom većinom sunčano. Vjetar slab, poslijepodne i umjeren jugozapadni. Najviša temperatura zraka oko 7 °C.

U srijedu će prevladavati sunčano, povremeno uz više oblaka na sjevernom Jadranu. Ujutro u unutrašnjosti mjestimice magla, češće na istoku gdje se može zadržati i veći dio prijepodneva. Vjetar slab i umjeren južni i jugozapadni, na Jadranu sjeverozapadni. Najniža temperatura zraka od -4 do -1, na Jadranu 4 do 9, a najviša između 6 i 9 u unutrašnjosti te 12 i 15 °C na obali i otocima.

Sutra će u Zagrebu biti pretežno sunčano, ujutro na širem gradskom području s maglom. Vjetar većinom slab. Najniža temperatura zraka od -3 do 0, a najviša između 7 i 9 °C.

Prognoza po regijama za utorak, 14. siječnja

Istočna Hrvatska

U prvom dijelu dana magla i niski oblaci bit će češći na krajnjem istoku zemlje, dok će drugdje biti barem djelomice sunčano. U poslijepodnevnim satima očekuje se postupno smanjenje naoblake i na istoku. Vjetar će biti slab, tek povremeno na istoku i umjeren jugoistočni. Najniža temperatura zraka oko -3, a najviša između 4 i 9 °C ponegdje na zapadu područja.

Središnja Hrvatska

Ujutro i dio prijepodneva lokalno magla i niski oblaci, a potom većinom sunčano. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najniža temperatura zraka od -3 do 0, a najviša između 7 i 9 °C.

  • +9
Magla u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Gorski kotar i Lika

Djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, ujutro po kotlinama s maglom i niskim oblacima. Uglavnom u prvom dijelu dana tek mjestimice može pasti malo kiše. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u najvišim predjelima s jakim udarima. Najniža temperatura zraka od -3 do 0, a najviša između 5 i 9 °C.

Istra

Djelomično sunčano uz umjerenu naoblaku, a prijepodne u kotlinama unutrašnjosti Istre te ponegdje uz obalu magla i niski oblaci koji se lokalno mogu zadržati veći dio dana. Vjetar većinom slab sjeverozapadni i zapadni, mjestimice jugozapadni. More će biti mirno ili malo valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između 4 i 8, u unutrašnjosti Istre između -3 i 2 °C. Najviša dnevna temperatura zraka u Istri i na Kvarneru bit će između 9 i 13 °C.

Vremenska prognoza Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Sjeverni Jadran

Djelomice sunčano uz povremeno povećanu naoblaku, a uglavnom u prvom dijelu dana tek mjestimice može pasti i vrlo malo kiše. U noći i ujutro lokalno moguća magla, osobito u unutrašnjosti Istre. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadni vjetar, poslijepodne prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najniža temperatura zraka uglavnom od 3 do 8, na otocima i viša, a u unutrašnjosti Istre oko -4. Najviša između 10 i 12 °C.

Dalmacija

Djelomice sunčano, na srednjem i južnom dijelu povremeno uz više oblaka, pri čemu je mjestimice izgledno malo kiše, uglavnom na otocima. Tijekom noći u unutrašnjosti moguća je magla. Puhat će slabo do umjereno jugo, poslijepodne u okretanju na sjeverozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 6 do 9, u unutrašnjosti oko 1, a najviša između 11 i 14 °C.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike će biti razmjerno povoljne u unutrašnjosti zemlje i povoljne na Jadranu. Potrebna je zaštita od hladnoće, posebno u jutarnjim satima. U slučaju duljeg zadržavanja niske naoblake i magle u unutrašnjosti zemlje, kod vrlo osjetljivih meteoropata može se javiti slabije raspoloženje.

HAK: Poledica i magla

Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama pa HAK vozače upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Zbog radova na graničnom prijalzu Goričan tranzitni teretni promet preusmjerava se preko čvora Goričan i dalje obilaznim pravcem na stari prijelaz Goričan.

Pomorski i željeznički putnički prijevoz teku uglavnom redovito.