NAKON ODGODE BREXITA

Britanci će na izbore u prosincu: 'Ovo će biti najradikalnija kampanja za stvarnu promjenu'

29.10.2019 u 11:39

Bionic
Reading

Dan nakon što su zastupnici u britanskom parlamentu odbili treći po redu Johnsonov prijedlog o održavanju novih izbora, vođa laburista Jeremy Corbyn potvrdio je da je odgodom Brexita ispunjen uvjet za nove izbore

Kako javlja The Guardian, Corbyn je vrhu laburista rekao: 'Pokrenut ćemo najambiciozniju i najradikalniju kampanju za stvarnu promjenu ikad viđenu u našoj zemlji', iz čega se da iščitati da će najjača oporbena stranka u britanskom parlamentu ipak podržati prijedlog o raspisivanju izbora 12. ili 11. prosinca.

U ponedjeljak navečer, naime, takav prijedlog Borisa Johnsona je odbijen - u donjem domu parlamenta bila mu potrebna potpora 434 zastupnika, no osvojio je glasove tek njih 299. Britanski parlament broji 650 zastupničkih mjesta.

Johnson je najavio da će ponovo pokušati u parlamentu osigurati da se izbori održe u prosincu podnošenjem prijedloga zakona za koji je potrebna relativna većina od 320 zastupničkih glasova. Time bi zaobišao pravila uvedena 2011. prilikom izmjena izbornog zakona. Prije toga razdoblja premijer je imao puno veće slobode glede sazivanja prijevremenih izbora bez konzultiranja parlamenta.

Vlada danas još uvijek nije objavila prijedlog zakona, a Johnson je tek kratko kazao da će to biti prijedlog zakona u skraćenom obliku, isključivo za izbore 12. prosinca.

"Ovaj dom ne smije više ovu državu držati kao taoca", kazao je premijer.

  • +7
Boris Johnson Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Prijedlog zakona mogu podnijeti i zastupnici, a čini se da se bitka sada vodi oko datuma.

Manje stranke, poput Liberalnih demokrata (LD) i Škotske nacionalne stranke (SNP) traže da se izbori održe 9. prosinca.

Glavna oporbena Laburistička stranka u ponedjeljak se suzdržala od glasanja i poručila da će temeljito proučiti premijerov prijedlog zakona.

Europska unija je u ponedjeljak prihvatila odgodu brexita do 31. siječnja, a Johnson je potom pismom obavijestio Bruxelles da prihvaća tu odgodu te istovremeno zatražio od EU-a  da jasno stavi na znanje da neće biti daljnjih odgoda "razvoda" iza spomenutog datuma.