MASKE SU PALE

Nakon irskog 'da' referendum žele Britanci

05.10.2009 u 09:40

Bionic
Reading

Nakon što je u Irskoj iz drugog pokušaja na referendumu usvojen Lisabonski ugovor, uzburkali su se politički duhovi u Velikoj Britaniji

Konzervativci, izgledni pobjednici skorih parlamentarnih izbora, traže da se preispita odnos te zemlje prema Europskoj uniji i raspisivanje referenduma o Lisabonskom ugovoru. Najglasniji među njima je londonski gradonačelnik Boris Johnson koji kaže da laburisti žele 'prošvercati' Tonyja Blaira na mjesto predsjednika Europske unije i na taj način mu omogućiti poziciju iznad budućeg britanskog konzervativnog premijera Davida Camerona. Problem je u tome što bi konzervativci na vlast trebali doći tek u proljeće iduće godine, a dotada bi sve oko Lisabonskog ugovora trebalo biti riješeno ako euroskeptični Britanci nekako ne uvjere Čehe i Poljake da otegnu stvar.

Cameron se nalazi u teškoj situaciji, jer on nije predstavnik euroskeptične struje unutar Konzervativne stranke, ali ne želi se zamjeriti svojim kolegama iz te frakcije, naročito prije izbora. On će se pokušati izboriti za neke ustupke Velikoj Britaniji, iako je sasvim izvjesno da nema vremena za provedbu referenduma o Lisabonskom ugovoru. Vođa konzervativaca kaže da neće prihvatiti 'ne' kao odgovor te će pregovarati s predanošću s kojom se Margaret Thacher prije 25 godina izborila za povratak britanskog novca.

Kaže da neće prihvatiti činjenicu da Britanija ne može ponovo pregovarati o dijelovima o nadležnostima koje su Lisabonskim ugovorom prenesene na Bruxelles. Birokrati iz Bruxellesa morat će raditi iznimno brzo da se sporazum ratificira do proljeća, jer na eventualnom britanskom referendumu ne bi imao nikakve šanse za prolazak.