ZATVOR U ŠIBENIKU

Nakon grožđa, robijaši kreću na branje maslina

01.11.2010 u 13:55

Bionic
Reading

Zatvorenici iz šibenskog Okružnog zatvora ovih dana imaju pune ruke posla. Nakon što su obrali grožđe kod Jadrtovca i Benkovca, bacili su se na branje maslina u okolici Skradina

'U berbi grožđa u vinogradima Zdravka Kursana u Jadrtovcu sudjelovalo je 26 zatvorenika koji su radili šest dana. U berbi u vinogradima oko Benkovca 12 zatvorenika radilo je 11 dana. Sada se opet vraćaju u Jadrtovac, gdje će brati masline, a potom odlaze u zaleđe Skradina', otkriva Josip Višić, upravitelj Okružnog zatvora u Šibeniku.

Na rad izlaze samo uzorni zatvorenici koji su na kraju odsluženja zatvorske kazne. Uglavnom je riječ o ljudima koji inače izlaze na slobodne vikende i kojima rad u polju pomaže te je dio njihove resocijalizacije.

Osim zatvorenika, profitiraju i poduzetnici kojima je to prilika da dobiju jeftiniju radnu snagu od one koju mogu dobiti sa Zavoda za zapošljavanje.

'O mogućnosti zapošljavanja zatvorenika saznao sam iz novina. Poslao sam zahtjev Upravi za zatvorski sustav i dobio radnu snagu… Ja zadovoljan, oni zadovoljni', izjavio je za DalmacijaNews Zdravko Kursan, vlasnik vinograda.

Svaki zatvorenik je za branje grožđa u Jadrtovcu dobio 16 kuna po satu, međutim 25 posto od tog iznosa ide samom zatvoreniku, a ostatak u zatvorsku kasu. Novac odlazi za potrebe poboljšanja standarda života zatvorenika.

U Benkovcu, gdje su i lani radili, plaću su dobivali po kilogramu ubranog grožđa, pa je tako svaki zatvorenik za kilogram dobio tek 30 lipa. Podsjetimo, u Hrvatskoj trenutačno kaznu zatvora služi oko pet tisuća zatvorenika svih kategorija. Godišnje kroz hrvatski zatvorski sustav prođe oko 20 tisuća zatvorenika, pritvorenika i kažnjenika.