aleluja

Nakon gotovo tri godine i četiri javna poziva, Povjerenstvo za fiskalnu politiku dobiva predsjednika?

22.10.2021 u 12:50

Bionic
Reading

Nakon gotovo tri godine traženja i čak četiri javna poziva, Povjerenstvo za fiskalnu politiku uskoro bi moglo dobiti svog predsjednika

Na posljednji javni poziv javilo se dvoje kandidata, potvrdila je u petak Hini Grozdana Perić, predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun, koji raspisuje pozive i koji će u srijedu utvrditi listu kandidata.

Perić kaže da su osobe koje su se javile vrlo kompetentne, ali nije navela njihova imena, ističući kako će imena biti objavljena kada Odbor odradi svoj posao.

Prvi poziv raspisan još početkom 2019.

U četvrtak ćemo imati razgovor sa kandidatima, a nakon toga ćemo Saboru predložiti rješenje, navela je Perić koja vjeruje da bi Povjerenstvo, napokon, moglo dobiti predsjednika.

Prvi javni poziv za predsjednika Povjerenstva raspisan je početkom 2019., no na njega se nitko javio, pa je poziv ponovljen, ali predsjednik nije izabran jer kandidati nisu zadovoljili tražene uvjete.

Ni na trećem pozivu, raspisanom u travnju ove godine, nije bilo kandidatura, pa je krajem rujna raspisan četvrti na koji su stigle dvije kandidature.

Tako dugotrajan izbor na uglednu dužnost kao što je mjesto predsjednika Povjerenstva za fiskalnu politiku, nije zabilježen u modernoj Hrvatskoj.

Dijelom se to može objasniti prilično zahtjevnim propozicijama javnog poziva, ali i nekim stvarima izvan toga.

Naime, kandidat mora biti hrvatski državljanin s prebivalištem u Hrvatskoj, visokoobrazovan s najmanje osam godina radnog iskustva u struci u području javnih financija, makroekonomije, ekonomske politike i računovodstva i istaknute rezultate u radu.

Ne smije biti osuđivan za kaznena djela za koja se postupak pokreće po službenoj dužnosti niti se smije protiv njega voditi kazneni postupak za takva kaznena djela. Osim toga, ne može biti član političke stranke niti je to bio u posljednje tri godine.

Mora se predati imovinska kartica

Izborom za predsjednika Povjerenstva dobiva se status dužnosnika po propisima koji uređuju sprječavanje sukoba interesa, pa predsjednik mora predati imovinsku karticu, a upravo je to, navodno, odbijalo dio potencijalnih kandidata.

Osim toga, nije zanemarivo ni to što po isteku petogodišnjeg mandata predsjednik Povjerenstva nema zajamčen povratak na staro radno mjesto.

S druge strane, predsjedničko mjesto, osim ugleda, nosi plaću u visini plaće potpredsjednika Državnog izbornog povjerenstva, stanuje li izvan Zagreba ima pravo na naknadu prijevoznih troškova i naknadu troškova noćenja. Ta dva prava imaju i članovi Povjerenstva.

Povjerenstvo za fiskalnu politiku ima sedam članova koji se biraju na mandat od pet godina. Imenuje ih Hrvatski sabor na prijedlog Odbora za financije, a predlažu ih Državni ured za reviziju, Ekonomski institut Zagreb, Institut za javne financije, Hrvatska narodna banka te ekonomski i pravni fakulteti.

Uz izuzetak predsjednika, članovi Povjerenstva su već imenovani.

Povjerenstvo je stalno neovisno tijelo s nizom odgovornih zadaća, jedna od njih je upozoriti Vladu da, dođe li do određenih odstupanja bilo u primjeni fiskalnih pravila, bilo makroekonomskih projekcija u odnosu na projekcije Europske komisije, traži očitovanje ili određena postupanja kako bi se te diskrepancije uravnotežile.