VJERSKE BORBE U NIGERIJI

Nakon eksplozija u crkvama, kršćani ubijali muslimane po cesti

17.06.2012 u 16:40

Bionic
Reading

U eksplozijama u tri crkve u sjevernoj nigerijskoj saveznoj državi Kaduna poginulo je u nedjelju najmanje sedam osoba potaknvši gnjevne mlade kršćane da iz odmazde izvlače muslimane iz automobila i ubijaju ih, izjavili su dužnosnici i svjedoci

Za sada još nitko nije preuzeo odgovornost za napade, ali islamistički Boko Haram često napada crkve za vrijeme bogoslužja u Nigeriji, čije stanovništvo čini otprilike polovica kršćana i polovica muslimana.

Dvije eksplozije pogodile su crkve u gradu Zariji u razmaku od nekoliko minuta. Prvo je bombaš samoubojica uvezao plavi Honda Civic u jednu crkvu spalivši ulaz i oštetivši zgradu, rekao je crkveni pastor Reutersovu snimatelju.

'Potvrđena je smrt troje ljudi. Drugi su odvezeni u bolnicu', rekao je velečasni Nathan Waziri.

Potom su militanti bacili bombe na drugu crkvu ubivši četvero djece koja su se igrala na ulici ispred nje, rekla je Deborah Osagie koja živi preko puta crkve. Dodala je kako je gomila kasnije uhvatila militante i ubila ih.

Eksplozija je odjeknula i u trećoj crkvi u glavnom gradu savezne države Kaduni izazvavši zasada nepoznat broj žrtava, rekli su svjedoci i nacionalna agerncija za izvanredne situacije.


Nakon eksplozija bombi gnjevni mladi blokirali su autocestu koja vodi na jug iz Kadune u glavni grad Nigerije Abuju, izvlačeći muslimane iz njihovih automobila i ubijajući ih, rekli su svjedoci.

Svjedokinja Haruna Isah rekla je kako je možda i 20 ljudi ubijeno u odmazdi na cestovnoj blokadi.

Odgovornost za redovite napade na nedjeljna bogoslužja u crkvama obično preuzima Boko Haram koji kaže da se bori kako bi ponovno uveo drevni islamski kalifat vjeran šerijatu, islamskom pravu.

Boko Haram, koji se sve više radikalizira i miješa s drugim islamskim skupinama u regiji, uključujući al Qaedino sjevernoafričko krilo, je glavna sigurnosna prijetnja Nigeriji.