ZBOG POKUŠAJA UBOJSTVA

Nakon dva mjeseca slobode, Štela ponovno u zatvoru

16.03.2012 u 18:15

Bionic
Reading

Haški osuđenik Vinko Martinović Štela koji je u siječnju pušten na slobodu, danas je ponovno zadržan u jednomjesečnom istražnom zatvoru zbog pokušaja ubojstva Zdravka Čuljka 1996. u Mostaru

Vinko Martinović Štela jučer je na temelju međunarodne tjeralice uhićen na graničnom prijelazu kraj Metkovića te je zatim prebačen u zatvor u Remetincu odakle je danas doveden pred sutkinju istrage Veru Polak Presečki.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić izjavio je za Hinu da se Martinović na ispitivanju branio šutnjom te da na odluku o istražnom zatvoru ima pravo žalbe.

Dodao je da će sud od Bosne i Hercegovine tražiti ispitivanje još troje svjedoka te dopunu medicinske dokumentacije Zdravka Čuljaka kojega je Martinović u ožujku 1996. u Mostaru brutalno pretukao bejzbol palicom, što je okvalificirano kao pokušaj ubojstva.

Podsjetimo, istraga i pritvor su Martinoviću u tom slučaju određeni još u lipnju 2008. kada je već bio u talijanskom zatvoru na izdržavanju 18-godišnje zatvorske kazne na koju ga je 2006. osudio Haški sud zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. godine.

Osim ovog slučaja Martinovića na zagrebačkom Županijskom sudu čeka i ponovno suđenje za ubojstvo Jasmine Đukić u ožujku 1996. u Mostaru. Za taj je zločin 1998. nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora, no Vrhovni sud je pet dana prije njegova izručenja Haškome sudu u kolovozu 1999. ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje.

Slučaj bi uskoro trebao biti dodijeljen u rad nekom od sudaca, nakon čega se, po Devčićevim riječima očekuje zakazivanje prve rasprave.

Suoptuženik Dragan Raspudić Guja u međuvremenu je odslužio desetogodišnju zatvorsku kaznu.