najmanje 600 tisuća kuna

Nakon devet godina potvrđena presuda: Heineken mora platiti Bregoviću zbog povrede autorskih prava

25.11.2019 u 11:32

Bionic
Reading

Visoki trgovački sud potvrdio je ovih dana presudu u devet godina staroj tužbi kojom je Goran Bregović tražio naknadu štete od Karlovačke pivovare, odnosno Heinekena zbog neovlaštenog korištenja njegovih glazbenih djela

Prema presudi, koju je prošli tjedan potvrdio Visoki trgovački sud, Heineken će Bregoviću morati isplatiti 600 tisuća kuna plus zatezne kamate.

Naime, sud je utvrdio da je Heineken, koji je vlasnik Karlovačke pivovare, neovlašteno, bez odobrenja autora, koristio autorsko glazbeno djelo Gorana Bregovića 'Bitanga i princeza'. Heineken je koristio muziku u sklopu marketinške kampanje 'Karlovačko live 2007', a pjesmu su preradili, odnosno sinkronizirali u TV i radijski spot te postavili reklamni sadržaj na službenu stranicu karlovačko.hr. Na taj način su, zaključio je sud, povrijedili imovinsko pravo autora.

Bregović je zbog povrede autorskog prava tužio i za druge pjesme - 'Za Esmu', 'Jer kad ostariš', 'A i ti me iznevjeri', 'Ako ima Boga', 'Napile se ulice', 'Lipe cvatu', 'Ružica si bila', 'Kad bi bio bijelo dugme', no sud je odbio taj zahtjev. Riječ je bila o javnom izvođenju tih pjesama u sklopu kampanje 'Karlovačko live 2007.' od 1. studenog do 31. prosinca 2007.

Sud je odbio taj zahtjev, no utvrdio je da su Bregoviću povrijeđena moralna autorska prava zbog izvođenja pjesme 'Bitanga i princeza'. Zbog toga mu Heineken mora isplatiti još 20 tisuća kuna plus zatezne kamate.

  • +13
Goran Bregović Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Podsjetimo, Bregović je podnio tužbu još 2010. zbog neovlaštenog korištenja njegovih glazbenih djela. Zanimljivo je da su sporne pjesme izvođene na turneji Karlovačko live 2007., a izvodili su ih bivši Bregovićevi kolege iz benda Bijelo dugme: Željko Bebek, Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa.

Iako se nagađalo da će Bregović tužiti i svoje bivše kolege, tužbu je na kraju usmjerio prema Heinekenu.

'Povrijeđena su individualna imovinska prava Gorana Bregovića jer on nije odobrio korištenje svojih djela, koja su korištena s jednim ciljem – za promociju brenda i proizvoda Karlovačke pivovare (Heineken Hrvatska d.o.o.), niti je Karlovačka pivovara zatražila dopuštenje za to od Gorana Bregovića, a nije se radilo o običnom koncertnom korištenju', kazao je za Večernji list prije nekoliko godina Bregovićev izdavač za Hrvatsku Tomislav Škulić.