ZABORAVLJENI HEROJ

Nakon apela Ministarstvo Dedakoviću šalje pomoć

11.12.2012 u 13:54

Bionic
Reading

'Jeste li se zapitali gdje je i kako danas živi zapovjednik obrane Vukovara, Mile Dedaković Jastreb, inače jedan od junaka hrvatskog Domovinskoga rata? Nije ga bilo ni 18. studenoga u Vukovaru, kad se obilježavala još jedna obljetnica okupacije ovoga grada, a trebao je biti u prvim redovima, kao što je to bio i 1991, zajedno sa svojim suborcima. Tko je pitao što se dogodilo s tom legendom, zašto ga nema?', poručio je javnosti Mladen Pavković, predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata Podravke

Upozorava da je legenda obrane Vukovara teško bolesna te da je 'sramotno napušten od svih'. Kaže da, kao i Branko Borković, nije dobio čin generala koji imaju, kaže Pavković, čak i neki saborski zastupnici koji su rat gledali samo na malim ekranima.

Podsjeća na Dedakovićevu kalvariju poslije povratka iz Vukovara. Tada je uhićen pod sumnjom da je rušio ustavni poredak RH te je premlaćen. Tada je zadobio i teške ozljede kralježnice. Nitko mu do danas nije uputio ispriku za to zlostavljanje, upozorava Pavković.


'A kako danas živi vukovarska legenda? Teško je bolestan, gotovo nepokretan. U supruzi i djeci ima najveći oslonac. Kad je jednom prigodom pitao Vladimira Šeksa, inače generala Hrvatske vojske, kad će i njemu dodijeliti taj visoki čin, on je odgovorio da za to još nije vrijeme', kaže Pavković.

Dedaković, koji s obitelji živi u Ferdinadovcu kod Đurđevca, većinu lijekova mora sam plaćati. Ne može hodati te je tražio električna invalidska kolica jer ga supruga ne može gurati, ali dobio je – odbijenicu. Spava u fotelji jer nije u mogućnosti nabaviti ležaj kakav mu je prijeko potreban.

Ministarstvo ipak šalje kolica

Nakon što je javnost doznala za teško stanje Mile Dedakovića Jastreba, Ministarstvo branitelja već će sutra na njegovu adresu dostaviti neophodna električna invalidska kolica. Kažu su da su osigurali i financijsku pomoć za kupnju dovoljnog broja gaza i trakica za mjerenje šećera, pišu 24sata.

Ministarstvo se ponudilo i financirati rehabilitaciju u toplicama, no to je odgođeno zbog njegovog iznimno teškog zdravstvenog stanja. Budući da Dedakovići žele prodati plantažu jabuka, oko mogućnosti realizacije ministar Predrag Fred Matić već se konzultirao s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom.

'Zdravstveni sustav je takav da mu se broji svaka tableta, a ne može dobiti ni dovoljno gaza za previjanje rana pa ih iskuhavam i peglam. Ne može dobiti ni dovoljan broj trakica za mjerenje šećera, bez obzira što je dr. Nikola Car s Klinike Vuk Vrhovac dao preporuku da mu se šećer mjeri šest puta dnevno… Kad je prije tri godine izrazio želju da ode u Vukovar, na obljetnicu okupacije grada, imala sam tešku upalu pluća pa sam tražila za supruga, koji nije zdrav, medicinsku pratnju. Dobila sam negativan odgovor - sestre i liječnici su zauzeti! Ove godine, 18. studenoga nisu ga ni zvali da dođe, a ne bi ni išao, jer se naprosto raspada', kaže njegova supruga Tereza.

Dedakovićima, koji su imali veliku plantažu jabuka, i u poslovnom životu ne ide najbolje. U posljednje tri godine biznis je propao, a banke traže naplatu dugova. 'Ako nam netko iskreno želi pomoći, onda neka nađe, što prije, neku tvrtku koja se bavi prodajom nekretnina. Sve što imamo, sve prodajemo! Više ne možemo ni vraćati kredite, ali ni raditi. Ono što je ostalo kao sjećanje na krvave ratne dane nalazi se daleko od očiju. Kao da se ništa nije dogodilo, kao da je Vukovar bio tek jedan običan san. Toliko sam razočaran u sve da mi više nije ni do života', zaključio je Mile Dedaković Jastreb.