SLUŽBENO

Nakon 10 godina završen rat u Čečeniji

16.04.2009 u 12:23

Bionic
Reading

Rusija je u ponoć službeno proglasila završetak protuterorističke akcije u Čečeniji koja je trajala punih deset godina, prenijele su u četvrtak ruske agencije.

Odluku je objavio čelnik ruskoga nacionalnog vijeća za borbu protiv terorizma Aleksandar Bortnikov i ona u praksi znači da će u Čečeniji formalno biti ukinuto kvazi-ratno stanje, odnosno povremeni policijski sati, mnogobrojne cestovne blokade, česte racije i olako pritvaranje sumnjivaca.

Zakon je uveden 1999. godine kada je Čečenija proglasila neovisnost na što je Moskva odgovorila slanjem nekoliko desetaka tisuća vojnika u područje. Nakon završetka rata Čečenija je bila pod kontrolom ruske službe sigurnosti FSB-a.

Proruski čečenski predsjednik Ramzan Kadirov pozdravio je tu odluku i najavio da će ona normalizirati stanje u Čečeniji.

Ruska je vojska ugušila prvi čečenski pokušaj stjecanja neovisnosti 1994. godine, a drugi pokušaj rezultirao je vođenjem gerilskog rata protiv Rusa i mnogobrojnim terorističkim napadima, poput talačke krize u moskovskome kazalištu 2002. i opsade škole u Beslanu 2004. godine u kojima su izginule stotine ljudi.