NASANJKAO IH PRIMORAC

Nakladnici će tužiti državu za 300 milijuna kuna

14.11.2009 u 17:00

Bionic
Reading

Zbog projekta besplatnih udžbenika koji je s nakladnicima dogovorio bivši ministar Dragan Primorac, a od kojeg je odustala Vlada Jadranke Kosor, Zajednica nakladnika školskih udžbenika angažirala je odvjetnički tim koji upravo priprema tužbu protiv Ministarstva obrazovanja za izmaklu dobit

Nakladnici se od Ministarstva, kako doznajemo, sudskim putem spremaju potraživati između 220 i 300 milijuna kuna na koliko se procjenjuju njihovi gubici u ovoj godini.

'Još ljetos sam predlagao da tužimo odgovorne osobe koje su uime Ministarstva s nama potpisale memorandum o razumijevanju koji je za nas imao ekonomske posljedice. Ljudi koji su potpisali dokument temeljem kojega je Ministarstvo od nas prvo naručilo knjige, a kada smo ih mi tiskali rekli nam da im te knjige više ne trebaju, još uvijek rade u Ministarstvu', rekao je Neven Antičević, vlasnik nakladničke kuće Algoritam. Upozorio je i da nakladnici nisu imali drugog izbora jer bi, da na vrijeme nisu tiskali sve knjige bili bi kažnjeni sa 500.000 kuna

Memorandum na koji se pozivaju nakladnici 11. svibnja uime Ministarstva potpisali su državni tajnici Dijana Vican i Dragan Schwartz te ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, a uime nakladnika Zdenko Ljevak, predsjednik Zajednice nakladnika, te vlasnicu triju najvećih kuća koje tiskaju udžbenike: Danijel Žderić, Ante Žužul i Miro Petric. Isti dan bivši ministar Dragan Primorac na konferenciji za novinare najavio je da će svih 550.000 učenika dobiti besplatne udžbenike.

Nakladnici su se obvezali da će te knjige tiskati za 440 milijuna kuna. Ministarstvo se pak obvezalo da će poduzeti sve da se taj novac osigura u proračunu. Tvrde kako su odmah nakon potpisivanja memoranduma krenuli u tiskanje udžbenika koje su po zakonu bili dužni tiskati do 15. kolovoza.

U tužbi će se pozvati i na presudu Vrhovnoga suda iz 2005. kojom se ovlaštena tijela državne uprave upozoravaju da, kada poduzimaju drastične mjere, moraju voditi računa o krajnjim posljedicama koje će se reflektirati na poslovanje tvrtki.

Nakladnici tvrde kako njih nitko iz Ministarstva nije upozorio da moraju prestati tiskati knjige, jer ih oni neće otkupiti. Dapače, zakon temeljem kojega je Ministarstvo tako postupilo u Saboru je donesen tek 17. srpnja, dakle dva mjeseca nakon što je Ministarstvo od njih naručilo knjige. Kao posljedica svega toga, tvrde nakladnici, njima je ostalo 50 posto neprodanih udžbenika

Iako nakladnici tvrde kako tužba koja je u pripremi nema veze s novim Zakonom o udžbenicima koji je Vlada u četvrtak uputila u proceduru, a prema kojem će se za svaki razred i predmet u školama koristiti samo dva udžbenika, i to najjeftinija, očigledno je kako je Vlada neočekivano restriktivnim zakonom navukla na sebe bijes nakladnika koji su računali da će knjige koje nisu uspjeli prodati ove, prodati iduće godine.

Kada se pojavio zakon, shvatili su da to neće biti moguće. Neki od nakladnika najavljuju i tužbu Ustavnom sudu.