ISTRAŽIVANJE GFK

Najviše vjerujemo bankama, najmanje strankama i Kosorici

25.07.2011 u 12:14

Bionic
Reading

Istraživanje GFK-a, na uzorku od tisuću ispitanika starijih od 15 godina, pokazalo je da građani Hrvatske najviše povjerenja imaju u osobe koje sami odaberu i s njima se druže. U drugoj su skupini znanstvenici, banke s kojima poslujemo, liječnici, HNB odnosno guverner te Crkva

Najviše povjerenja u prijatelje imaju Slavonci, koji na ljestvici od 1 do 7 ljudima s kojima se druže daju prosječnu ocjenu 6, dok istima najmanje vjeruju u Lici, na Baniji i Kordunu (4,7). Znanstvenicima se najviše vjeruje u Sjevernoj Hrvatskoj (5,2), baš kao i bankama s kojima se posluje (5,2) i liječnicima (5).

Sindikati padaju, policija raste

Političke stranke pale su na razinu (ne)povjerenja iz 2000.godine, a u padu su im se pridružili i radnički sindikati (2,8) koji suprije dvanaest godina imali ocjenu 3,3. Određeni rast povjerenjazabilježen je kod policije (3,5), prije više od desetljeća imali su(2,6).

Najmanje iskazano povjerenje znanstvenicima (4,6) i liječnicima (4,5) je u Lici, dok bankarima najmanje vjeruju Zagrepčani (4,5). Najviše povjerenja u Crkvu imaju Slavonci (5,5), a najmanje Istrani i Primorci (3,8). Guverneru Željku Rohatinskom najviše vjeruju Ličani (4,9), a najmanje Dalmatinci (4,6).

Unatoč skandalima s korupcijom i brojnim aferama, viši stupanj povjerenja uživaju još i profesori/učitelji, nadređeni na poslu, vojska i predsjednik države. Povjerenje u obrazovni sustav naviše je u sjevernoj Hrvatskoj (5,5), a najniže u Lici i Zagrebu (4,1). Na sjeveru Hrvatske najviše se vjeruje i nadređenima na poslu (4,8), a najmanje u Lici (4). Vojska dobar status uživa u Slavoniji (4,9), a najlošiji u Istri i Primorju (3,9).

Predsjedniku Ivi Josipoviću najviše vjeruju u Zagrebu i na sjeveru države (4,6), a najmanje u Dalmaciji iz koje dolazi (3,6). S druge strane, Jadranki Kosor, koja se nalazi pri samom dnu povjerenja, najviše vjeruju u Slavoniji (2,6), a najmanje u Istri, Primorju i Gorskom kotaru (1,9).

Iza nje na ljestvici (ne)povjerenja nalaze se samo političke stranke kojima su Slavonci dali ocjenu 2,6, dok su u svim ostalim regijama dobili  prosječnu ocjenu 1,9.