LOKALNI IZBORI U BIH

Najviše načelničkih mjesta za SDA, SDS i HDZ BiH

08.10.2012 u 18:21

Bionic
Reading

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) objavilo je u ponedjeljak popodne nove preliminarne rezultate općinskih izbora koji su potvrdili kako su HDZ BiH, Stranka demokratske akcije (SDA) i Srpska demokratska stranka (SDS) dobile najveću potporu među hrvatskim, bošnjačkim i srpskim biračima.

Prema podacima koje je predstavio predsjednik SIP-a Branko Petrić, SDA je pojedinačno dobio najveći broj glasova i za sada je potvrđeno kako su njezini kandidati za načelnike pobijedili u 34 od 138 općina.

SDS je po snazi druga stranka i za sada ima sigurne načelnike u 25 općina, dok je HDZ BiH osvojio načelnička mjesta u 13 općina.

Kandidati iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika dobili su povjerenje birača u 18 općina, a Socijaldemokratske partije BiH (SDP) u 11 općina.

HDZ 1990. osvojio ja načelnička mjesta u tri općine, Savez za bolju budućnost (SBB) u dvije što je rezultat koji je ostvario i Demokratski narodni savez (DNS) u Republici Srpskoj.

U tridesetak općina novi načelnici bit će iz niza manjih stranaka, odnosno koalicija ili pak neovisni kandidati.

Tijekom utvrđivanja rezultata izbora zapažen je veliki broj nevažećih listića što u SIP-u ocjenjuju neuobičajenim. 'Na razini BiH bilo je 5,5 posto nevažećih listića', kazao je Petrić. Pritom je istaknuo kako je u nekim općinama poput Neuma bilo i 25 posto nevažećih glasačkih listića. 'Mi ćemo svakako ispitati razloge ove pojave', izjavio je Petrić.