VRUĆA SUBOTA U ZAGREBU

Najveći prosvjed dosad i veliki derbi kao eksplozivna kombinacija

16.03.2011 u 18:10

Bionic
Reading

'Proljeće ove godine u Hrvatsku stiže dva dana ranije', geslo je pod kojim se u Zagrebu u koordinaciji s ostalim gradovima u subotu, 19. ožujka, treba održati, organizatori se nadaju, najveći protuvladin prosvjed dosad. No ove će subote Zagreb biti i domaćin vječnog nogometnog derbija Dinama i Hajduka pa su se pojavila nagađanja o dogovorenim tučama, koje demantiraju obje navijačke skupine, dok s Facebooka stižu pozivi da se navijači pridruže prosvjednicima

Osim protuvladinih šećućih prosvjednika, ulicama Zagreba u subotu će se razmiljeti i članovi navijačkih skupina Torcide i Bad Blue Boysa čiji se klubovi susreću u Maksimiru na vječnom derbiju u 20 sati, a prosvjed počinje u 18 sati na Trgu bana Jelačića. Priču koja kruži da Torcida kani napasti BBB-ovce, koji će tobože braniti prosvjednike, demantirali su i jedni i drugi, kao i da će se pridružiti prosvjedima premda im stižu pozivi dijela fejsbukovaca.

NAVIJAČI NEZAINTERESIRANI ZA PROSVJEDNU ŠETNJU

'Za nas je taj dan derbi i jedino ćemo se posvetiti utakmici. Doduše, ne kao obično, to jest nećemo ići na stadion jer smo u bojkotu, ali ćemo utakmicu pratiti na određenim lokacijama u gradu. Dakle, u subotu nas ne zanima ni šetnja prosvjednika, a još manje navodni dogovor da se s Torcidom priključimo prosvjednicima. Osim toga, tko pametan može pomisliti da će policija pustiti Torcidu iz nekakvog konvoja ili vlaka, da dođe do grada i protestira. Mi smo navijači kao i oni i sigurno ni u Torcidi ne razmišljaju o ničem drugom nego o utakmici', rekao je za tportal jedan od istaknutijih Bad Blue Boysa.

Osim utakmice i navijanja za Hajduk ništa ne zanima ni pripadnike Torcide. Njih će se u subotu prema Zagrebu uputiti nekoliko tisuća. U Torcidi ne žele iznijeti konkretnu procjenu, putovanje se tek priprema, izvjesno je da će na nogometni derbi pristići i brojni Hajdukovi pristalice iz Slavonije te BiH, a tu su i Dalmatinci iz metropole. Ukupna procjena je da bi jug Maksimira moglo napuniti između dvije i četiri tisuće navijača.

'Bit će nas puno, to je sigurno', kazao je za tportal tajnik Torcide Stipe Lekić. Premda je dobro poznato da su neki pripadnici Torcide već sudjelovali u protuvladinim prosvjedima, pa i onima najžešćima u Zagrebu, subotnja šetnja zagrebačkim ulicama splitskim navijačima nije zanimljiva. 'Dolazimo u Zagreb navijati za Hajduka, ništa drugo nas ne zanima', decidiran je Lekić.

No rizik ipak postoji s obzirom na to da je dio navijačkih frakcija sudjelovao u napadu na policiju na nekima od nedavnih protuvladinih prosvjeda, općepoznatu ljubav Torcide i BBB-a te činjenicu da se protuvladin prosvjed u subotu održava na Trgu bana Jelačića, dok će BBB promatrati samo nekoliko metara dalje u Tkalčićevoj ulici. S druge strane, ovih dana fejsbukovci na stranici pozivaju navijače da se pridruže mirnom prosvjedu i na taj način pokažu da biti navijač ne znači nužno biti nečovjek i huligan. Također se među nekim fejsbukovcima pojavio i poziv za raspravu oko toga kako možda ne bi bilo loše razmisliti o opciji da se u subotu krene do maksimirskog stadiona za vrijeme utakmice čiji će prijenos biti na drugom programu HTV-a, pa da se potakne cijeli stadion povicima izvana 'Jaco odlazi' i 'Svi na ulice'.

Dakako, pitanje je bi li policija dopustila takav ili sličan razvoj scenarija, kao i razmišlja li se možda o odgodi derbija, no od zagrebačkih se plavaca doznaje samo da će biti poduzete sve potrebne mjere osiguranja, što uključuje i dovoljan broj policajaca, ali njihov točan broj i ostali detalji spadaju u klasificirane podatke.

STIŽE LI VJETAR PROMJENE 15. TRAVNJA?

Što se tiče broja protuvladinih prosvjeda, oni će se osim u Zagrebu, u subotu u 18 sati održati i u Vinkovcima, Varaždinu, Splitu, Sisku, Koprivnici, Ogulinu, Šibeniku, Puli, Labinu, Zadru i Osijeku, a nešto ranije u 16 sati u Rijeci, u 14 sati u Virovitici te u 11 sati u Čakovcu. Ipak, do 'ranijeg dolaska proljeća' prvo se trebaju danas održati novi protuvladini prosvjedi u Dubrovniku, Splitu, Rijeci, Puli i Karlovcu te sutra još jedan u Zagrebu. Međutim, kako prolaze prosvjedi, primjetno je opadanje broja prosvjednika, pa se mnogi pitaju je li nastupio zamor ili samo zatišje pred buru i hoće li subota doista iznjedriti vjetar koji bi mogao pomesti aktualnu Vladu. Treba, naime, podsjetiti da su već i prošle subote, 12. ožujka, protuvladini prosvjedi organizirani istodobno u većem broju gradova, u njih 11.

Fejsbukovci pak na svojoj stranici najavljuju promjenu dinamike prosvjeda: umjesto svaki drugi dan, dvaput tjedno, od kojih će jedan dan definitivno biti subota. Također, otvorit će svoj forum na kojemu će se moći raspravljati o aktivnostima i rutama, a odluke će se donositi većinom. Odlično organizirani Riječani već su odlučili da će sve dok Vlada ne padne izlaziti na ulice svake srijede i subote u 18 sati. U zagrebačke prosvjede upast će sljedeće srijede i prosvjedni skup umirovljenika najavljen za 11 sati na Trgu žrtava fašizma.

Sve to trenutnu garnituru Banskih dvora, tako se barem trse pokazati, a koliko u tome uspijevaju, druga je priča, ne zabrinjava, ali ipak ima jedan datum vjerojatno crveno zabilježen u kalendaru zbog kojega blago gutaju knedle jer nakon toga stvari bi, ovisno o ishodu, mogle krenuti u zabrinjavajućem pravcu: Haški sud će 15. travnja izreći prvostupanjske presude generalima Anti Gotovini Ivanu Čermaku Mladenu Markaču