ako ste planirali na put...

Najveći njemački sindikat: U četvrtak štrajk sigurnosnog osoblja u zračnim lukama

09.01.2019 u 14:36

Bionic
Reading

Najveći njemački sindikat radnika u javnim službama Verdi pozvao je sigurnosno osoblje u tri velike njemačke zračne luke, Duesseldorf, Koeln/Bonn i Stuttgart, na cjelodnevni štrajk koji će se održati u četvrtak

„Zaposleni u službama koje se brinu za osiguranje na aerodromima moraju za svoj težak i odgovorni rad biti mnogo bolje plaćeni“, rekao je predstavnik sindikata Verdi Benjamin Roscher.

Očekuje se da će sutrašnji cjelodnevni štrajk u zračnim lukama, koje spadaju među najprometnije u Njemačkoj, uzrokovati velike zastoje i poteškoće u prometu.

Početkom tjedna sigurnosno osoblje je četiri sata štrajkalo u dvije berlinske zračne luke, što se odrazilo i na promet u cijeloj zemlji. Sutrašnji štrajkovi u Duesseldorfu, Koeln/Bonnu i Stuttgartu bi mogli utjecati i na međunarodni promet s obzirom na to da ove zračne luke često služe kao tranzitna čvorišta.

„Moramo računati s velikim kašnjenjima i poteškoćama“, priopćila ja zračna luka Koeln/Bonn.

Verdi za zaposlene u sigurnosnim službama traži jedinstvenu bruto satnicu od 20 eura, što poslodavci odbacuju kao „neumjereno visok“ zahtjev.

Sigurnosno osoblje trenutno zarađuje između 14 i 17 eura po satu, ovisno o dijelu zemlje. Tomu treba pridodati i dodatke za noćni rad i rad nedjeljom i praznikom. Sigurnosno osoblje koje je zaduženo samo za kontrolu prtljage zarađuje oko 13 eura po satu.

Parlamentarna stranka Ljevica traži da se sigurnosne kontrole na zračnim lukama prebace u državne ruke.

„Javna sigurnost ne smije biti podređena stremljenju ka profitu privatnih tvrtki, posebice kad se radi o ovako osjetljivom području kao što je borba protiv terorizma“, rekao je zastupnik Ljevice Jan Korte za dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung.