OTVORENO

'Najveće kinesko brodogradilište pozvano je da snimi situaciju i po mogućnosti uđe u Uljanik'

12.04.2019 u 07:35

Bionic
Reading

Hrvatska i Kina ušle su u dijamantno razdoblje, poručio je kineski premijer Li. Jedan projekt već se gradi - Pelješki most. No Kinezi su zainteresirani i za mnoge druge kapitalne projekte - gradnju željezničke pruge Rijeka - Zagreb, ali i za brodogradilišta Uljanik i 3. maj. Kineski investitori već dulje vrijeme obilaze i Kumrovec, ali i druga moguća mjesta ulaganja.

U Otvorenom su o tome govorili Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture, prof. dr. sc. Luka Brkić, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Branimir Vidmarović, vanjskopolitički analitičar i Robert Šplajt, načelnik općine Kumrovec. Ministar Darko Horvat odgovorio je na pitanje jesu li Kinezi zainteresirani za restrukturiranje Uljanika i Trećeg maja.

'Ni u zadnjih nekoliko dana nisam krio interes kineskog kapitala za to. Neću takvu mogućnost otkloniti do zadnjega, dok ne dobijemo definitvno 'da' ili 'ne'", kazao je Horvat. Ponovio je da su najveće kinesko brodogradilište pozvali da snimi situaciju i po mogućnosti uđe u restrukturiranje i Uljanika i Trećeg maja.

Nije želio govoriti o rokovima. Svima je u interesu da razgovori ne budu izloženi pritiscima javnosti i medija, dodao je ministar. Najavio je da će on transparentno informirati o cijelom procesu. Horvat je potvrdio da su Kinezi zainteresirani za gradnju nizinske pruge Rijeka-Zagreb. Kazao je da je ministar Oleg Butković pregovara s kineskom stranom.

'Ne krijemo želju da dođe do dugoročnog koncesijskog modela, izgradnje logističkog centra i prometnice, žile kucavice za brzi promet koja bi vodila iz Krka i Luke Rijeka', kazao je Horvat.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek govorila je o velikom značaju jučer otvorene izložbe Učenjaci drevne Kine.

Branimir Vidmarović kazao je kako je kineska strana, bez obzira na veličinu - priznala osobitosti Hrvatske i izrazila svoje poštovanje. Ovaj povijesni posjet prolazi besprijekorno, ali u kontekstu platforme "16+1" to je rutinska stvar.

'Međutim, za nas je to izvrsno, smatra. Ako se ostvari i djelić onoga što se govori - napravili smo veliku stvar', zaključio je.

'Potencijalni projekti spašavanja brodogradilišta i nizinska pruga su važni projekti i ako budu realizirani bit će dobro za obje strane. Kinezima je ovo bitno jer se radi o strateškom preslagivanju. Mi smo u dobroj poziciji jer smo u EU. Trebamo to pametno iskoristiti, ali nema nikakve euforije. Nitko ne radi ništa iz altruizma, radi se o interesima', kazao je Luka Brkić.

Tome u prilog je kazao kako će se morati promijeniti model brodogradnje. Kinezi neće doći, dati novac i prepustiti nama da radimo dalje po starom, dodao je.

  • +72
Šetnja Dubrovnikom na summitu 16+1 Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Načelnik Kumrovca Robert Šplajt kazao je kako se svi nadaju velikoj investiciji, a da su tome trenutno u najbliži Kinezi. Kazao je kako Kumrovec godišnje posjeti oko 100 tisuća ljudi. Kineska poduzetnica Jiang Yu, potvrdio je - zainteresirana za Hotel Zagorje kojega bi uredila za zdravstveno-kongresni turizam. Za tu točku vezali bi se Znanstveno studijski centar, spomendom Kumrovec, Titova vila i termalni izvori. 

'Kineske kompanije, to ćete imati priliku vidjeti sutra (petak), pokazat će interes za sve dijelove RH. Ovdje je 500 kineskih kompanija. Očekujem uspjeh i u predstavljanju hrvatskih kompanija Kinezima u bilateralnim susretima nakon gospodarskog foruma', kazao je ministar Darko Horvat. Komentirao je informaciju da su Kinezi zainteresirani za izgradnju stadiona Kantrida. Kazao je kako ne zna detalje.

'Treba procijenjivati svoju moć i sve staviti na vagu, ne nuditi previše, da se ne bi dogodilo kao sa Šri Lankom koja je došla u poziciju da je Kina 'nacionalizira', rekao je Branimir Vidmarović.   Kinezi su u prednosti u odnosu na nas zapadnjake.

'Oni puno bolje poznaju nas, nego što mi poznajemo njih. Mi smo u zadnjih dvjestotinjak godina imali komociju da nismo morali poznavati druge kulture. Danas moramo pregovarati i sa "neprijateljima", ali pritom realizirati zajednički interes. Globalna moć mora se institucionalizirati i to je prilika za Hrvatsku. Moramo se pozicionirati mudro i što je najbolje moguće, kazao je Luka Brkić.