ZAJEDNO 75 GODINA

Najstariji par na Velebitu za Božić dobio novu peć

Bionic
Reading

U velebitskoj vrleti Dobri dol, iz kuće Grge i Jurke Katalinić, najstarijeg bračnog para na Velebitu koji zajedno imaju 192 godine, od Badnjaka ponovno suklja dim.

U srce planine, tamo gdje vuk nosi poštu, a lisica zvoni podne, u sletio je helikopter i na kućni prag donio poklon iznenađenja za njihov dijamantni pir.

Novu peć na drva kojom su Slobodna Dalmacija, HTV i Hrvatska vojska udruženim snagama Grgi i Jurki ispunili najveću želju i pokazali kako su čuda na Badnjak ipak moguća.

Potpuno izolirani, Katalinići nikad nisu napuštali svoj skromni dom, a cijeli život proveli su u svom velebitskom raju, bez struje, telefona, vode i ceste. Do njih se može samo kozjom stazom, na magarcu, ali nova peć na koju čekaju godinama za njihovu staru magaricu Mrku, koja im je jedino transportno sredstvo, ipak je bila preteška.

Ali, zato su u pomoć priskočili novinari i vojska, a spektakularna akcija kojom je eskadrila transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze u Zemuniku donijela novu peć do Jurke i Grge, točno na pola puta između neba i zemlje, bio je pravi pothvat, spektakularna akcija kakve se ne bi posramili ni hollywoodski filmovi.

- Nisam mislila da ću ovako nešto doživit u svojim godinama, ali jesam. Čuda se događaju – rekla je 97-godišnja Jurka koju su, jednako kao i nova peć, obradovali gosti kojih davno nije bilo u njihovom skromnom velebitskom raju gdje su im već 20 godina jedino društvo magarica Mrka, pas, ovce i nekoliko mačaka.