SANADER NA SLOBODI

'Najprije ću poljubiti svoju ženu i kćer'

16.12.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Nakon što je bivši premijer Ivo Sanader predao putovnicu, obećao da neće bježati iz zemlje te da će se svakog prvog ponedjeljka u mjesecu javljati dežurnom istražnom sucu - ispunjeni su svi uvjeti za njegovo puštanje slobodu, rekao je novinarima nakon sjednice Optužnog vijeća sudac istrage Krešimir Devčić

Oko 15:56 Ivo Sanader izašao je iz Remetinca nakon pet mjeseci i rekao: 'Sretan sam što ću nakon godinu dana biti s obitelji kojoj zahvaljujem na potpori. Zahvalan sam i prijeteljima koji su jamčili za mene, prijateljstvo ostaje prijatlejstvo i ne bih ga nikada iznevjerio. Tek danas ja i moj odvjetnički tim počinjemo dokazivati svoju nedužnost pred hrvatskim pravosuđem. Zahvaljujem mnogim znanim i neznanim ljudima koji su mi izražavali potporu i uključivali me u svoje molitve.

Upitan za zdravlje rekao je da ima problema s ekstra sistolama (srčani problemi), te da će se što prije morati obratiti doktoru zbog problema s nogom.

Morat ću se naučiti nakon 20 godina da ne dajem političke komentare', rekao je Sanader i na opasku da to neće biti moguće, rekao je: 'Morat će biti moguće, usredotočen sam na najvažniju stvar, a ta je da dokažem svoju nedužnost, a sve ostalo ćete morati sačekati do presude.'

'Što se politike tiče nemam poruka, rekao sam da neću davati izjave i intervjue i to vam odmah najavljujem. Za sve ćete se javljati mojim odvjetnicima', rekao je Sanader.

Na pitanje što će prvo učiniti na slobodi, kaže: 'Najprije ću poljubiti ženu i kćer.'

Ivo Sanader je oko 14:00 sa Županijskog suda odvezen u Remetinec gdje se 'razdužio', pokupio svoje stvari, i uputio se u Kozarčevu ulicu.

Optužno je vijeće nakon jučerašnje odluke Vrhovnog suda utvrdilo da su ostvareni uvjeti za Sanaderovo puštanje na slobodu. Odnosno, da su se sudovi uknjižili na nekretnine koje su njegovi prijatelji i supruga založili kao jamstvo da bivši premijer neće bježati iz Hrvatske.

Devčić je pojasnio da će, ako Ivo Sanader bude pobjegao iz zemlje, propasti jamstvo koje su za njega dali njegovi prijatelji (među njima Luka Bebić, Jerko Rošin i Mario Zubović). Odnosno, stanovi, kuća i novac Sanaderovih prijatelja postat će državno vlasništvo. Također, u slučaju da Sanader ne bude poštovao uvjete puštanja na slobodu (javljanje svakog mjeseca i slično), jamstvo će se 'samo' ukinuti, a Sanader će biti vraćen u istražni zatvor u Remetincu.

Sanader: Krivo mi je što prije nisam izašao van

Ivo Sanader stigao je u svoju kuću u Kozarčevoj ulici, u pratnji odvjetnika.
'Neću više davati nikakve izjave. Sve sam rekao pred Remetincem. Hvala što ste me čekali. Jeste se smrznuli?', upitao je Sanader novinare koji su ga čekali. Na novinarsko pitanje da komentira uvjete uz Remetincu Sanader je odgovorio: Neću o tome pričati, samo mi je krivo što nisam prije izašao van.

'Sanader je zadovoljan, naravno, s obzirom da se to relativno dugo vuče. Nije bilo oduševljenja, ali drago mu je da izlazi van', rekla je odvjetnica Jadranka Sloković nakon sjednice Optužnog vijeća i dodala da će se Sanader definitivno pridržavati svih uvjeta koje je odredio sud. Sanader smije napuštati Zagreb, ali samo uz odobrenje suda.

Sloković kaže da je jedini Sanaderov plan nakon izlaska iz zatvora pripremati se za postupke koji ga čekaju na sudu. 'Hoće otići kući, i biti malo na miru.'

Podsjetimo, Sanader je bio u istražnom zatvoru u Remetincu od izručenja iz Austrije u srpnju. Županijski sud mu je otada tri puta produljio zatvor zbog istrage u aferi Fimi media. Na posljednje dvomjesečno produljenje 17. listopada obrana se žalila Ustavnom sudu koji je prije desetak dana donio rješenje da Sanader mora na slobodu do 12. prosinca u sedam sati. Sud je to potvrdio i odredio jamčevinu u iznosu od 12,4 milijuna kuna

No budući da je USKOK u međuvremenu donio optužnicu u aferi Fimi media, Županijski sud je pitanje istražnog zatvora tretirao kao da Ustavni sud nikada nije donio tu odluku te je oslobodio Sanadera, ali po 'svojim pravilima'. Nakon što je Vrhovni sud jučer odlučio da ne prihvaća žalbu USKOK-a, stvoreni su gotovo svi uvjeti da Sanader bude ponovno slobodan nakon više od godine dana iza rešetaka.