e.t. zakopan u pustinji

Najpoznatiji urbani gaming mit je – istinit

28.04.2014 u 07:06

Bionic
Reading

Već desetljećima u gamerskim krugovima kruži priča o tome kako je Atari milijune primjeraka svoje najneuspješnije igre – zakopao u pustinji.

Godine 1983. Atari je objavio 'E.T.' – igru koju je kritika toliko ispljuvala da su je kupili samo malobrojni i koju mnogi i danas smatraju doslovno najgorom hrpom koda u povijesti. To u prijevodu znači da je Atari nešto morao učiniti s navodnom nekoliko milijuna neprodanih kopija. I dok bi se to danas zbrinulo na ekološki prihvatljivi način, Atari je igre odlučio – zakopati. U pustinju. Tako se barem pričalo.

 

Kako je vrijeme prolazilo, priča se pretvorila u mit i sve do prije nekoliko dana nismo znali je li on istinit ili ne. Da skratimo priču – mit je zaista bio istinit. Saznali smo to zbog Microsofta koji je nakon nekoliko godina uspio dobiti dozovlu za kopanje u pustinju Alamogordo u New Mexicu. Bageri su vrlo brzo pronašli prvih nekoliko stotina primjeraka igre, a radi li se zaista o milijunia tek  treba utvrditi.

 

Enivej, ako od '83 niste mogli mirno spavati ne znajući je li mit istinit ili ne, sada napokon možete bezbrižno usnuti u san. E.T. je više od trideset godina ležao u pustinji.