DOKUMENTIRANA I IGRANA KATASTROFA

Najpopularniji 9/11 filmovi

11.09.2011 u 11:54

Bionic
Reading

Možda zvuči neprimjereno, ali 11. rujan 2001. u New Yorku postao je ključni pop kulturni fenomen s povijesnom referencijom u 21. stoljeću. Ne samo da je snimljeno brdo filmova koji se izravno ili kontekstualno nadovezuju na katastrofu Twin Towersa, već je tu i serija stripova, likovnih radova, literature ili čak grafičkih novela. Mi ćemo tek pobrojati neke od najznačajnijih dokumentranih i igranih filmova

World Trade Center
Vjerojatno jedini pravi blockbuster koji se vrti oko njujorške katastrofe potpisuje Oliver Stone, a da je riječ o filmu čija je namjera bila poharati box office, govori i glumačka postava predvođena Nicholasom Cageom. Film, premijerno izveden 2006., doslovce prati sudbinu policajca Johna McLoughlina koji je spašavajući druge ostao zatrpan pod ruševinama punih 13 sati zajedno s kolegom. Obojica preživljavaju. Premda se scenaristi očitno nisu trebali potrgati oko inicijalne ideje, budući da uradak dramatizira istiniti događaj, WTC je pobrao popriličnu salvu pozitivnih kritika, a u zbroju je utržio 162 milijuna dolara.

World Trade Center

United 93
Poznat i kao 'Let 93', britanska povijesna drama također nastoji što istinitije i u realnom vremenu dočarati situaciju u jedinom od četiri kidnapirana aviona koji nije doletio do mete – kongresne zgrade u Washington DC-ju. Akcijom putnika zrakoplov je srušen pored Shanksvillea u Pennsylvaniji. Film je, prema iskazu redatelja, nastao u tijesnoj suradnji s obiteljima poginulih. Kontroverza se podigla zbog prikaza njemačkog putnika koji je savjetovao okolini da ostane mirna i ništa ne poduzima, s obrazloženjem da se širi lažni dojam o navodno pasivnoj i konformističkoj Europi u kontrastu s hrabrom i srčanom Amerikom. Također, bilo je zanimljivo saznati da je jednom od glavnih glumaca, Iračaninu Sarmedu al-Samarraiu koji je na platnu inkarnirao otimača, u prvom pokušaju uskraćena viza za dolazak na premijeru.

United 93

DC 9/11: The time of crisis
TV film iz 2003. pokušava dočarati njujoršku rujansku katastrofu iz rakursa Bijele kuće. Timothy Bottomsa dopala je (ne)zahvalna uloga glumiti Georgea Busha Mlađeg koji je vijest o napadu primio gostujući u osnovnoj školi u Floridi. Dalje, očekivano, pratimo politiku, vojnu i statešku strku na vrhu koja je okrunjena Bushovim objavljivanjem rata protiv terorizma i tezom 'tko nije za nas, taj je protiv nas'. Uradak je izazvao salve oduševljenja u republikanskim krugovima, dok su ga liberalniji demokrati predvođeni Michealom Mooreom popljuvali kao političku propagandu koja Bushu servira auru herojskog vođe u potpunoj kontroli nad situacijom. Navodno je sam Dick Cheney dirigirao projektom iza kulisa.

The Path to 9/11
Još jedno kontrovezno djelo upriličeno kao miniserija od dva nastavka, a sve iz perspektive dvojice agenata FBI-ja i CIA-e. Radnja se odmotava još od bombaškog napada na WTC 1993 i praktički optužuje stanovnike Bijele kuće da ne samo da nisu spriječili svestraniju organizaciju terorista, već su im i olakšali posao. Scenarij se temelji na izvještaju Komisije za 11. rujan, literature koja nije mila ni demokratima ni republikancima. Stoga, ništa čudno da je nakon političkog pritiska The Path to 9/11 skinut s programa ABC-ja.

The Path to 9/11

Tiger Cruise
Jedan od nebrojenih filmova gdje je napad na Twin Towerse iskorišten kao izvanjski motiv radnje zapravo je dramatizirana limunada o tinejdžerskom odrastanju, shvaćanju kako vojni život zahtijeva žrtve i spoznaje vrijednosti časti, hrabrosti i predanja. Sve se odigrava na nosaču aviona gdje se časnici susreću sa svojim obiteljima i gdje mlada Maddie Dolan pokušava uvjeriti oca da napusti vojsku i vrati se kući. Nakon dojave o napadu na blizance, na brodu nastupa visoko stanje pripravnosti i u strci i zbrci svi po dobrom starom Disneyjevom običaju (Disney Channel potpisuje produkciju) shvate prave životne vrijednosti.

Tiger Cruise

Fahrenheit 9/11
Bez premca najupečatljiviji vizualni komentar na događaje 11. rujna dao je 2004. redatelj Michael Moore u nelagodnom dokumentarcu 'Fahrenheit 9/11'. Sasuvši drvlje i kamenje na ideologiju rata protiv terora, te korporativnih medija koji su nekritički slavili invaziju na Irak, Moore praktički zabija klin u sam početak – Bush je postao predsjednik izbornom prijevarom u državi Floridi. Nastavlja potom ismijavati prvu reakciju predsjednika nakon dojave o napadima – čovjek je skoro punih sedam minuta nastavio djeci čitati priču o kozi kućnom ljubimcu. Nakon toga slijedi politički hardcore – veza Bushovih s Bin Ladenovima, vladom Saudijske Arabije, talibanima, tj. geopolitičkom situacijom koju su sami zakuhali u sovjetskom ratu u Afganistanu početkom osamdesetih i koja im sada dolazi na naplatu. Film je nakon premijere doživio ovacije od 20 minuta – među najdužima u povijesti festivala u Cannesu.

Fahrenheit 9/11

9/11: Press for truth
Dokumentarac temeljen na web stranici The Terror Timeline, gdje je njezin autor Paul Thompson detaljno izradio kronologiju katastrofe. Slijedimo priču triju djevojaka iz New Jerseyja u potrazi za odgovorima na događaje 11. rujna. Nit vodilja pitanja su poput: Kako to da vojska nije uspjela zaustaviti ni jedan od aviona? Zašto je izostala hitna reakcija predsjednika i tajnih službi? Zašto su se Blizanci urušili? ili Kako to da je američka tajna služba ostala slijepa za prelazak terorista iz Afganistana u Pakistan za vrijeme invazije? Zaključak – mediji u SAD-u su zakazali.

9/11: Press for Truth

911: In Plane Site
Redatelj William Lewis pozabavio se teorijama urote vezanim za 11. 9. u dokumentarcu koji je u punoj verziji objavljen na Google videu 2007. I tu se suočavamo sa sumnjama da su njujorški tornjevi pali planski, da drugi avion koji se zabio u blizance nije bio putnički (navodno nije imao prozore) ili pitanjem što znače bljesci svjetla s desne strane obaju Boeinga 767 neposredno prije kolizije. Dakako, tu je i cijela zaplotnjačka priča vezana za avion koji se zabio u zgradu Pentagona. Ukratko, pravi gurmanski uradak za sve hiperaktivne pesimiste.

911: In Plane Site