imaju više od 11.300 mrtvih

Najpogođenija talijanska regija planira pokrenuti gospodarstvo 4. svibnja

16.04.2020 u 16:08

Bionic
Reading

Lombardija, najpogođenija talijanska regija pandemijom covida-19 s više od 11.300 umrlih od 21.600 smrtnih slučajeva u cijeloj zemlji, želi ponovo pokrenuti gospodarske aktivnosti 4. svibnja, na dan ukidanja mjera izolacije, prenosi u četvrtak AFP

"Inicirali smo program za ponovo pokretanje gospodarstva 4. svibnja", poručio je preko Facebooka Attillo Fontana, prvi čovjek te najbogatije talijanske regije na sjeveru zemlje i član krajnje desne stranke Liga Mattea Salvinija.

Talijani se nalaze pod mjerama izolacije od 9. ožujka koje su na snazi do 3. svibnja. Sve aktivnosti koje nisu nužne za svakodnevni život su prekinute do spomenutog datuma, uz neka blaga popuštanja unazad nekoliko dana, poput otvaranja knjižara ili dućana s odjećom za djecu.

Lombardija se mora prilagoditi "novoj normalnosti" koja se temelji na socijalnoj distanci, mjerama zaštite koje uključuju nošenje maski i rukavica, digitalizaciji (rad od kuće kada god je to moguće), i dijagnostici, tj. povećanom broju testiranja, pojasnio je Fontana.

"Moramo biti brzi, u svakom slučaju moramo se ponovo pokrenuti", istaknuo je Fontana, dodajući da je pritom glavni imperativ "očuvati zdravlje naših sugrađana".

No, najava Lombardije o pokretanju gospodarstva naišla je na kritike Pokreta 5 zvijezda koji tu odluku smatraju "pogrešnom".

Italija Bergamo koronavirus Izvor: EPA / Autor: FOTOGRAMMA

Njihov zamjenik ministra za gospodarski razvoj Stefano Buffagni tvrdi da će praksa prema kojoj će svaka od 21 regije, koje uživaju određenu autonomiju u donošenju odluka, sama donositi mjere za svoje područje, "izazvati zbunjenost kod građana i u tvrtkama".

Fontana se, međutim, nada postupnom pokretanju gospodarstva od 4. svibnja. 

"Uložit ćemo nadnaravne napore kako bismo pobijedili virus, ali njegov konačan kraj je još uvijek daleko, sve dok ne budemo imali lijek za covid-19. Dok se to ne desi, morati ćemo organizirati naš život u suživotu s virusom", zaključio je Fontana.

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa pad talijanskog gospodarstva u 2020. za 9,1 posto.