AUSTRIJSKI PORTRET SANADERA

'Najomraženija osoba u Hrvatskoj'

10.12.2010 u 18:40

Bionic
Reading

Austrijski mediji objavljuju političke portrete bivšeg premijera Ive Sanadera, kojeg opisuju kao 'najomraženiju osobu u njegovoj državi'

No, podsjeća se da nekad nije bilo tako te da je Sanader dvaput pobjeđivao na parlamentarnim izborima 2003. i 2007. godine te šest godina bio premijer. 'Hrvati mu nikako ne mogu oprostiti iznenadni odlazak s političke scene, za koji nikada nije dao odgovarajuće objašnjenje', piše Kleine Zeitung te napominje da se bivšem premijeru zamjeralo i uživanje u pretjeranom luksuzu, što pak objašnjavaju time da potiče iz siromašne obitelji.

Naglašavaju se i njegove veze s Katoličkom crkvom, te da mu je sestra opatica, a brat svećenik. 'Sanader je u Austriji studirao romanistiku, a ovdje je živio 14 godina, ne pokazujući interes za politiku. Dapače, ponašao se kao tipični gastarbajter te je kupio Mercedes, kojim je volio putovati u svoju domovinu', naglašava se u tekstu naslovljenom 'Ubojica zmajeva smaknuo sam sebe'. Napominje se da je HDZ vodio autoritarno te da je očito razvio sustav u kojem je mogao nesmetano uzimati državni novac i za osobne potrebe. 'Njegov jučerašnji bijeg se može smatrati priznanjem', zaključuje Kleine Zeitung.


Kurier pak podsjeća da je Sanader 'imao sklonost iznimno skupim satovima' te da je sve optužbe za korupciju za vrijeme svojeg mandata proglašavao napadima političke konkurencije. Napominje se i da ga se često spominjalo u vezi s aferom Hypo, kao jednog od ljudi koji su otvarali vrata poslovanju ove banke u Hrvatskoj, čime se i osobno okoristio.