ZABRINUTOST ZBOG GRČKE

Najniža cijena nafte u posljednjih šest mjeseci

16.05.2012 u 09:41

Bionic
Reading

Cijena nafte pala je na najnižu razinu u posljednjih šest mjeseci jer je porasla zabrinutost da bi ekonomska nesigurnost u Europi mogla ugroziti potražnju za sirovom naftom, piše Businessweek

Cijena barela sirove nafte na američkom tržištu pala je za 80 centi te se zaustavila na 93,98 dolara. Barel sirove nafte u Londonu pao je za 45 centi i iznosi 111,45 dolara. To je najniža cijena od 19. prosinca, piše Businessweek.

Cijena nafte je pala za 11 posto u svibnju. Prijašnji znakovi globalne gospodarske slabosti u Europi i drugdje opet su potaknuli pitanja energenata.

Među najnovijim zbivanjima je prezadužena Grčka koja bi mogla napustiti eurozonu, pa ulagači zaziru od imovine koju smatraju rizičnijom. Podaci objavljeni u utorak pokazuju da samo rast u Njemačkoj čuva eurozonu od pada u recesiju.

Izvješća u SAD-u pokazuju umjeren gospodarski rast, usporavanje tempa zapošljavanja i smanjenu uporabu benzina.

Kina, drugi po veličini svjetski potrošač nafte, prošli tjedan je objavila oštar pad ulaganja i rasta industrijske proizvodnje za travanj.

U isto vrijeme, Saudijska Arabija i druge naftom bogate zemlje su povećale proizvodnju. Taj spoj je stavio dodatan pritisak na cijenu nafte, piše Businessweek.