KARLOVAČKA ŽUPANIJA

Najmlađem narkomanu 12, najstarijem 73 godine

10.03.2009 u 08:36

Bionic
Reading

Trenutno najmlađi registrirani ovisnik o drogi na području Karlovačke županije ima svega 12, a najstariji 73 godine. Ovaj podatak iznesen je na sjednici Županijskog poglavarstva na kojoj se pitanje ovisnosti provuklo kroz nekoliko točaka dnevnog reda

'Među registriranim narkomanima doista imamo ljudi svakakvih profila' – od liječnika i advokata do sudaca i profesora, ispričao je dr. Josip Janeš, predsjednik županijskog Povjerenstva za suzbijanje zloporabe droga, ističući da problem ovisnosti o narkoticima na ovom području ipak ima iznimno blagi rast te da se Karlovačka županija po stopi liječenih od droge nalazi ispod hrvatskog prosjeka. U njoj se od ovisnosti o drogi lani liječilo 146 osoba na 100 tisuća stanovnika, dok je u Zadarskoj županiji, primjerice, ta stopa 599, piše Novi list 

Ovakva, relativno dobra ocjena ne može se, međutim, dati i za pitanje ovisnosti o alkoholu. Porast alkoholizma među maloljetnicima stavljen je, naime, među pet najneuralgičnijih točaka u nedavno izrađenoj Županijskoj slici zdravlja. Samo u prošloj godini, u karlovačku je Opću bolnicu zbog problema s alkoholom primljeno 28 maloljetnika.

Uz alkoholizam među mladima koji je stavljen na prvo mjesto, u Županijskoj slici zdravlja su istaknute još i kardiovaskularne bolesti koje su uzrok čak 56 posto smrtnih slučajeva, a slijede obolijevanja od karcinoma, zatim briga za starije i nemoćne i zdravstvena preventiva.

– Krajnji cilj strateškog okvira Županijskog plana za zdravlje je usvojiti korisne životne navike i odbaciti one štetne. Dakle, početi živjeti zdravije, zaključila je dožupanica Olga Grgurić.