STRAVA U KAZANJU

[VIDEO/FOTO] Najmanje 11 mrtvih u pucnjavi u ruskoj školi, učenici u bijegu skakali kroz prozor

11.05.2021 u 09:49

Bionic
Reading

Najmanje 11 osoba poginulo je a četiri su u bolnici nakon pucnjave u utorak u školi u ruskom Kazanju, javila je agencija Ria navodeći ministarstvo za hitna stanja. Agencija Interfax pripisala je pokolj dvojici napadača, navodeći da je jedan od njih, 17-godišnjak, uhićen. Regionalno Ministarstvo unutarnjih poslova opovrgnulo je postojanje drugog napadača, piše Moscow Times

Prema ranijim izvještajima o devetero mrtvih, agencija France presse izvijestila je da se radi o osam učenika i jednom učitelju. Agencija TASS javlja o najmanje 32 ozlijeđene i hospitalizirane osobe.

Prva izvješća o situaciji su kontradiktorna, navodi Reuters, jer su neke ruske agencije objavile da su dva tinejdžera bila umiješana u napad, a druge da je bio samo jedan.

Agencija France Presse javila je, pozivajući se na ruske agencije, da je jedan napadač ubijen, a drugi uhićen.

„Drugi napadač koji je napao školu u Kazanju i koji je bio zatočen u zgradi je likvidiran“, rekao je izvor iz sigurnosnih snaga za agenciju TASS.

Interfax navodi da je drugi napadač možda još uvijek u zgradi, a RIA da je jedan napadač uhićen te da se čula eksplozija u školi.

"Snage reda uhitile su jednog adolescenta, za kojeg se sumnja da stoji iza napada", rekao je izvor iz službi sigurnosti za agenciju France presse.

  • +7
Pucnjava u Kazanu, Rusija Izvor: Profimedia / Autor: Yegor Aleyev / TASS / Profimedia

"Bila sam u razredu, najprije sam čula eksploziju a zatim pucnje", rekla je za agenciju TASS jedna učiteljica.

Zasad se ne zna što je motiv napada.

Video snimke na društvenim mrežama prikazuju učenike u bijegu, a neki su se spas potražili u skoku kroz prozor s trećeg kata. Na drugim snimkama vide se vozila hitnih službi i razbijena prozorska stakla.

Vlasti Tatarstana, ruske republike čiji je Kazanj glavni grad, objavile su da je pojačana sigurnost u drugim školama u gradu.

Ruski portal Baza navodi da je napadač bivši maturant te škole, Ilnaz Galyaviyev, dok njegov otac tvrdi da nije bilo promjena u njegovom ponašanju i poriče da je bio religiozan.

Objavljena je i snimka upada specijalaca u školu.

Pucnjave u školama rijetke su u Rusiji. Jedan od posljednjih takvih incidenata dogodio se na Krimu, poluotoku koji je Rusija anektirala od Ukrajine, gdje je 2018. student na sveučilištu ubio 19 ljudi i sebe.

Kazanj je prijestolnica većinski muslimanske regije Tatarstan te se nalazi oko 725 kilometara istočno od Moskve.