glavna migrantska ruta

Najmanje 43 migranta utopila se u brodolomu kod Tunisa

03.07.2021 u 15:58

Bionic
Reading

Najmanje 43 migranta utopila su se u brodolomu kod Tunisa dok su pokušavali prijeći Sredozemno more na putu iz Libije do Italije, a 84 ih je spašeno, rekao je tuniski Crveni polumjesec za Reuters u subotu

Brod je zaplovio iz Zuware koja se nalazi na sjeverozapadnoj obali Libije. Prevozio je migrante iz Egipta, Sudana, Eritreje i Bangladeša, navela je humanitarna organizacija.

Posljednjih mjeseci bilo je nekoliko utapanja kod tuniske obale, a dolaskom ljepšeg vremena povećani su pokušaji prijelaza iz Tunisa i Libije u Italiju.

"Mornarica je spasila 84 migranta, a 43 ih se utopilo u brodu koji je krenuo od libijske Zuware prema Europi", rekao je dužnosnik Crvenog polumjeseca Mongi Slim.

Stotine tisuća ljudi odlučilo se na opasan prelazak Sredozemlja proteklih godina, a mnogi od njih bježali su od sukoba i siromaštva u Africi i na Bliskom istoku.

Dolasci u Italiju - jednu od glavnih migrantskih ruta u Europu - opadali su proteklih godina, ali ove godine su brojke ponovno porasle.

Gotovo 19.800 migranata pristiglo je od početka godine, dok ih je u istom razdoblju prošle godine došlo 6,700, pokazuju podaci talijanskog ministarstva unutarnjih poslova.