PROSVJEDI NA POMOLU

Najmanje 427 mrtvih u poplavama u Tajlandu

02.11.2011 u 10:35

Bionic
Reading

Najmanje 427 osoba smrtno je stradalo u neviđenim poplavama koje haraju Tajlandom već tri mjeseca, objavile su tajlandske vlasti u srijedu

Službeni podaci ne bilježe zasad nijedan smrtni slučaj u glavnom gradu Bangkoku, premda su neke četvrti na sjeveru i zapadu grada pod vodom, ponekad višom od jednog metra, već više od tjedan dana.

Poslovno i financijsko središte grada od 12 milijuna stanovnika zasad je pošteđeno, a sve više stanovnika predgrađa optužuje vlasti kako su ih žrtvovale spašavajući strateško središte grada.

Premijerka Yingluck Shinawatra i gradska uprava Bangkoka sukobili su se oko najboljeg načina borbe s poplavama izazvanim ove godine osobito obilnim monsunskim kišama.

Shinawatra je popustila zahtjevu stanovnika na sjeveru grada otvarajući brane radi smanjenja razine vode u njihovim četvrtima. Tu je odluku guverner Bangkoka Sukhumbhand Paribatra, čija je stranka u oporbi na državnoj razini, ocijenio opasnom za neke industrijske zone.

Premijerka je odbila zahtjev oporbe da se proglasi izvanredno stanje koje bi dalo više ovlasti vojnicima suočenima s prosvjedima stanovništva.