PROKLIZAVANJE

Najmanje 30 Splićana završilo na hitnoj

19.02.2009 u 09:10

Bionic
Reading

Hitna kirurška ambulanta splitskoga KBC-a zbog padova na ledu u srijedu je primila najmanje 30 građana, od kojih deset s lomovima ručnog zgloba, izvijestio je dr. Vedran Radonić

SPLIT - Ni danas nema nastave na splitskom području, a u Šibeniku nastave neće biti sve do ponedjeljka, 23. veljače. Na sinjskom će se području nastava održati samo u osnovnim školama Ivan Mažuranić Han i Kamešnica Otok.

Voditelj zimske službe Županijske uprave za ceste Split Petar Vuletić rekao je za Radio Dalmaciju da na makarskom primorju bura piše 80, a na udare i do 110 km na sat. Na najvišem vrhu Biokova, Sv. Juri, jutros je izmjereno -14 Celzijevih stupnjeva.

U prekidu je trajektna linija Sumartin – Makarska, a još se ne zna hoće li isploviti katamarani iz Splita za Bol, Jelsu, Vis, Hvar, Vela Luku i Lastovo

Službe za održavanje prometnica u Splitsko-dalmatinskoj županiji danas su izvijestile kako je zbog nevremena i snježnih nanosa u srijedu najkritičnije bilo u mjestima Dalmatinske zagore: Šestanovcu, Zagvozdu, Studencima i Aržanu

Poledica u Splitu otežavala je promet i vozilima i pješacima, jer su dijelovi ulica i nogostupa bili pretvoreni u prava klizališta. Posebno je kritično bilo u naseljima koja se nalaze na višim nadmorskim visinama, poput Visoke, Sućidra, Mejaša, Kile, Kamena, Pujanki.

Najviše problema bilo je u prometu, osobito na strmim ulicama, gdje je poledica dovodila do ludila vozače. Zimske službe su cijelo jutro raščišćavale prometnice, najprije one vitalnije, ali čepovi se ipak nisu mogli izbjeći.

Posebno je teško bilo Prometovim autobusima na gradskim i prigradskim linijama, o čemu ponajbolje svjedoči podatak da su ujutro prometovale samo linije 3 i 4, piše Slobodna Dalmacija. Ostali gradski autobusi su ili pokušali krenuti, pa ostali blokirani zbog poledice ili uopće nisu pošli.

I sam centar grada bio je okovan ledom, posebno Pjaca, Riva i Marmontova ulica. Tamo se kombinacija snijega i leda nije pokazala dobitnom, a hodalo se kao po jajima. Klizalo se, padalo, cotalo. Zima je učinila svoje.

Meteorolozi najavljuju da će idućih nekoliko dana u Splitu temperatura iz dana u dan biti sve niža, a predviđa se da će najhladnije biti u subotu, kada bi temperatura zraka u jutarnjim satima mogla biti šest stupnjeva ispod ništice.