I DALJE NEMIRNO

Najmanje 17 poginulih u napadima u Iraku

09.01.2012 u 20:59

Bionic
Reading

Najmanje 17 osoba je poginulo a desetci su ranjeni u nekoliko napada u Iraku, među kojima su bili i napadi na šijitske hodočasnike na putu u svetište Kerbalu, rekli su čelnici

Dvije autobombe eksplodirale su u ponedjeljak u Bagdadu, ubivši najmanje 11 osoba i ranivši 44, priopćila su ministarstva unutarnjih poslova i obrane.

Najkrvaviji napad izveden je na skupinu šijitskih hodočasnika oko 18.30 sati u četvrti Muasalatu, na jugu prijestolnice, pri čemu su četiri osobe poginule a najmanje je 25 ranjeno, po tim izvorima. Napad se dogodio blizu šijitske džamije Huseinije.

Druga autobomba eksplodirala je malo poslije u šijitskoj četvrti Šaabu, na istoku Bagdada, usmrtivši najmanje 7 i ranivši 19 ljudi, po izvorima.

U noći na ponedjeljak, petnaestero afganistanskih hodočasnika ranjeno je u eksploziji automobila bombe na zapadu Hille, 95 km južno od Bagdada, rekao je policajac u tome gradu, dodavši da su među ranjenima tri žene.

Milijuni šijitskih hodočasnika, među kojima mnogi pješice, pristižu u Kerbalu na proslavu blagdana Arbaina, završetak četrdesetodnevnog žalovanja za imamom Huseinom, Muhamedovim unukom i najvećim prorokom šijitskog islama, koji je umro 680