250 NESTALIH

Najmanje 157 poginulih u potresu u Italiji

06.04.2009 u 23:00

Bionic
Reading

Po dosad objavljenim službenim podacima u potresu od 5,8 Richtera koji je u ponedjejak ujutro pogodio talijansku regiju Abruzzo poginulo je 158 osoba a više od 1500 je ozlijeđeno, dok se 250 osoba smatra nestalima

RIM - Oko 100.000 ljudi ostalo je bez krova nad glavom a tlo nastavlja podrhtavati u razmacima od po nekoliko minuta. Nakon najsnažnijeg potresa prošle noći u 3.30 sati zabilježena su još dva jača potresa magnitude 4,6 i 3,5 Richtera ujutro i prijepodne. Tijekom dana zabilježeni su još potresi magnitude 3,2 i 4,1, Richtera, navodi agencija ANSA.

Većina stradalih je, u potresu magnitude 5,8 po Richterovoj ljestvici, poginula u Aquili, planinskom mjestu sa 68.000 stanovnika, oko 100 kilometara istočno od Rima, ali poginulih, ozlijeđenih i nestalih ima i u okolnim mjestima. Premijer Silvio Berlusconi odgodio je put u Moskvu i proglasio izvanredno stanje. Tim potezom premijer otvara fondove za pomoć i obnovu.

Riječ je o planinskom, teško pristupačnu području Abruzza, a vlasti su zatvorile i autocestu, ne samo zato da omoguće bržu dostavu pomoći, nego i zbog straha da se ne uruše brojni tuneli kroz koje prolazi autocesta. Zasad se još ne zna u kojoj je mjeri potres potkopao cestovne tunele.

'Probudila me strašna buka, kao da je eksplodirala bomba', kazala je 87-godišnja Angela Palumbo iz Aquile.

'Uspjeli smo pobjeći, a stvari su oko nas padale. Sve se treslo. Ne sjećam se da sam ikad to vidjela u životu', dodala je. U tom povijesnom gradiću uništeno je mnogo romaničkih i renesansnih crkava.

Načelnik službe civilne zaštite i koordinator pomoći Guido Bertolaso sa žaljenjem govori da se može očekivati više poginulih i ozlijeđenih jer je srušeno mnogo kuća i drugih zgrada. Spasilačke ekipe pretražuju ruševine, a najviše ih je poslano prema zgradi sveučilišta koja se urušila na studente. Na tom sveučilištu studira oko 16.000 studenata iz cijelog svijeta. Student Luigi Alfonsi (22) ispričao je da je sa skupinom kolega uspio kroz rupu na stubištu ispuzati iz zgrade kad se na njih srušio cijeli kat. Očevici opisuju da poprište potresa izgleda kao da je riječ o ratnom području. Sve je u ruševinama, nedostaju dijelovi čitavih ulica, a panici su pridonijeli i brojni alarmi koji su se uključili.

Zadnji snažniji potres koji je pogodio taj dio zemlje, područje Molisea, bio je koban za 28 ljudi, uključujući i 27 djece, koja su poginula u urušenoj školi.

'Treba računati da će biti velik broj poginulih i ozlijeđenih te mnogo srušenih kuća', rekao je šef talijanske civilne zaštite Guido Bartolaso. Više do deset tisuća kuća i zgrada oštećeno je u potresu, prema prvoj procjeni vatrogasaca. Nekoliko tisuća stanovnika izišlo je na ulice ili na stadione zbog straha od novih potresa.

U L'Aquili, 100 kilometara istočno od Rima, ima ranjenih i zatočenih ispod ruševina. Urušen je dio studentskog doma, ali još se ne zna je li koga bilo unutra, a srušio se i crkveni toranj te druge zgrade.


Seizmološka služba RH zabilježila je na području sjeverne Italije, kod Bologne, potres od 4,7 stupnja po Mercalliju, a Županijski centar u Pazinu primio je u nedjelju oko 22.30 sati nekoliko dojava stanovnika Pule da su osjetili potres, no, kako navode iz Državnog centra 112, nema nikakvih informacija o štetama.

Potres koji je noćas pogodio Italiju osjetili su i stanovnici Pule koji stanuju na višim katovima, izvijestili su jutros iz Državnog centra 112.

Epicentar potresa, prema američkim geološkim mjerenjima, bio je u središnjoj Italiji, gdje je imao snagu od 6,3 stupnja po Richteru. U brežuljkastom području istočno od Rima neke su zgrade oštećene, a stanovnici su istrčali na ulice.

U Rimu, gdje se potres također osjetio, tresao se namještaj, a upalili su se i alarmi na automobilima, prenosi Reuters.