kašmir ne miruje

Najmanje 15 mrtvih u sukobu indijskih i pakistanskih snaga

13.11.2020 u 17:29

Bionic
Reading

Najmanje 10 civila i pet djelatnika snaga sigurnosti ubijeno je u petak u prekograničnom granatiranju između Indije i Pakistana, u jednom od najsmrtonosnijih sukoba ove godine duž militarizirane granice koja razdvaja te dvije nuklearne sile, objavili su dužnosnici.

Indijski dužnosnici rekli su da je paljba započela na nekoliko područja uz Liniju nadzora, de facto granicu, nakon što su indijski vojnici onemogućili pokušaj infiltracije iz Pakistana na području sjevernog Kašmira.

Pakistanska vojska priopćila je da je odgovorila na ničim izazvanu i neselektivnu paljbu indijske vojske.

Indijski dužnosnici rekli su da je na njihovoj strani ubijeno šestero civila, troje vojnika i graničar. Na pakistanskoj strani ubijeno je četvero civila i vojnik, objavila je pakistanska vojska.

Obje zemlje tvrde da polažu pravo na cijeli Kašmir. Svaka strana vlada jednim dijelom te regije, a New Delhi već dugo optužuje svog susjeda za poticanje pobune, što Pakistan odbacuje. 

Indijski i pakistanski vojnici redovito razmjenjuju vatru duž planinske granice, ali je granatiranje u petak bilo posebno intenzivno prema tvrdnjama indijskih dužnosnika. Obje strane međusobno se optužuju za pucanje na civilna područja. 

"Kao obično ciljaju civilno stanovništvo bez ikakve grižnje savjesti", rekao je Syded Shahid Qadri, vladin dužnosnik u dijelu Kašmira koji je pod kontrolom Pakistana. Ondje je među stradalima i jedna žena, a 27 ih je ozlijeđeno.

Dužnosnici s druge strane de facto granice navode da je u granatiranju ubijeno osmogodišnje dijete. 

Mukhtar Ahmad, stanovnika Urija u indijskom Kašmiru rekao da je u gradu nastala panika nakon glasnih eksplozija koje su se čule iz područja blizu de facto granice.

"Nekoliko obitelji pobjeglo je s tog područja i sklonilo se u grad Uri", rekao je Ahmad.

Više od 40 civila ubijeno je u sukobima indijskih i pakistanskih snaga ove godine, pokazuju službeni podaci.