GRAĐANI IM SVE MANJE VJERUJU

Najlošiji rejting Karamarka i Lesara dosad, HNS na dnu

25.09.2012 u 20:55

Bionic
Reading

Zoran Milanović je nakon kolovoškog oporavka u padu i mjesec završava sa 44 posto potpore. Od dolaska na vlast to mu je najlošiji osobni rejting među građanima. S tim je rejtingom i krenuo u kampanju točno prije godinu dana, pokazuje to Crobarometar agencije Ipsos Puls koji donosi Dnevnik Nove TV

Ipak treba napomenuti da je istraživanje napravljeno prijeistupa Milanovića na Aktualnom satu u Saboru gdje je, ocjena je većine analitičara, imao dosad najbolji politički nastup.

Tomislav Karamarko
također je izgubio potporu i sada je na 23 posto. I on je mjesec završio s najlošijim rejtingom od preuzimanja stranke.

Predsjednik Josipović pak ima blagi pad, ali je i dalje na nedostižnih 76 posto potpore.

Milanović i u rujnu uživa potporu svoje stranke sa 87 posto, voli ga, baš kao i mjesec prije, 29 posto HDZ-ovaca. Na padu popularnosti može zahvaliti razočaranju birača ostalih stranaka, apstinentima i neodlučnim biračima koji su mu malo okrenuli leđa.

Karamarko pak ima velik problem, pada mu potpora među vlastitim biračima – sada je ona 56 posto. U mjesec dana izgubio je među svojim biračima 9 postotnih poena. On je među biračima SDP-a manje popularan nego Milanović kod HDZ-ovaca. Karamarka voli 13 posto SDP-ovih birača.

Predsjednik je najpopularniji, a slijede Dragutin Lesar i Ivan Grubišić sa 51 i 50 posto potpore. Grubišiću je ovo nizak rejting, a Lesaru jedan od najlošijih u 12 mjeseci.

Milanović je četvrti na 44 posto. Slijedi Boris Šprem na 43 posto potpore, Ruža Tomašić ima 34, a Vladimir Šišljagić 28 posto potpore. Silvano Hrelja uživa potporu 25 posto građana. Karamarko pak ima potporu od 23 posto. Daniel Srb je na 17 posto, Branko Hrg uživa potporu 16 posto birača, ali za većinu on je neprepoznatljiv lider. Začelje nacionalnih političara drži Radimir Čačić s potporom od 16 posto, uz blagi oporavak.

Smjer kojim ide Hrvatska čini se da se od lipnja stabilizira i sada 66 posto građana misli da idemo u lošem smjeru. Njih 24 posto misli da idemo u dobrom smjeru, a 10 posto ne zna.

Odnos 2:1 u korist pesimista je i loš i dobar. Loš jer vlada pesimizam, ali dobar jer je mjesecima isti, odnosno nema pada.

Dramatično je pala potpora optimista kod neodlučnih birača i apstinenata. No kod glavnih opcija SDP-a je 75 posto optimista, a HDZ ima 77 posto pesimista. Ti odnosi su isti već mjesecima.

Vladinim potezima nezadovoljno je 58 posto građana, a zadovoljno je njih 31 posto. 12 posto ne zna.

I tu je pala potpora Vladi kod neodlučnih i apstinenata. Što se dogodilo, jednostavno Vlada ima potporu kao u srpnju nakon kratkotrajnog oporavka u kolovozu. Ali tu se isto tako unutar statističke pogreške odnos pesimista i optimista kreće 2:1.

Vlada je najbolje stajala na vanjskoj politici, a tu je doživjela i najveći pad potpore. U mjesec dana potpora se istopila za 7 postotnih poena i sada je 34 posto. Zanimljivo, iako je sačuvala kreditni rejting, Vlada i dalje najlošije stoji kod građana po pitanju javnih financija i proračuna, s potporom od 23 posto.

Predsjednik Republike je s ocjenom 3,37 u padu. Još u kolovozu predsjednik je imao 'četvorku', a sada ima 'trojku'. Vlada se u rujnu zaustavila na 2,13 ili 'dvojci', a mjesec dana prije imala je 'trojku'. Samo je Hrvatski sabor ostao netaknut i dalje je na stabilnoj 'dvojci', ili 1,77.

SDP je nakon 4 mjeseca pada u rujnu prvi put zabilježio rast i sad je na 28 posto. S tim je postotkom točno u rujnu prošle godine krenuo u kampanju.

HDZ je pak na 21 posto i kao da je 'zacementiran' već treći mjesec.

Laburisti su, čini se, postojani treći već mjesecima, a rujan završavaju s 9,7 posto potpore ili drugim najboljim rezultatom u ovoj godini.

HSS je na 4 posto i još će dva, tri mjeseca biti važna da se vidi je li se stranka oporavila. HDSSB je sa 3,5 posto treća opcija u Hrvatskoj, a nema sumnje da je njihova snaga dvostruko ili trostruko veća u Slavoniji.

HSP ima 3,4 posto, HSU je na 2,9 posto. Ivan Grubišić sa svojom listom na 2,7 posto, a BUZ na 2,4 posto. Narodnajci imaju 1,8 posto ili najgori rejting otkada postoje. Ostale stranke zajedno osvajaju 6 posto, a tu su HSLS, HSP Ruže Tomašić, IDS, Kerumova stranka i SDSS.