VMRO-DPMNE U PROBLEMU

Najjačoj makedonskoj oporbenoj stranci blokirane nekretnine vrijedne 17,5 milijuna eura

02.11.2018 u 22:55

Bionic
Reading

Odlukom suda u Skoplju u četvrtak je zabranjeno raspolaganja na 69 nekretnina u vlasništvu najutjecajnije makedonske oporbene stranke VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog

Sud je odluku donio na zahtjev Posebnog tužiteljstva za prisluškivane razgovore kako bi se spriječila prodaja ili iznajmljivanje imovine sve dok se ne okonča slučaj 'Talir' koji se odnosi na nelegalno financiranje stranke. Riječ je o privremenoj mjeri, javljaju agencije.

Podsjetimo, u slučaju 'Talir' koji je u svibnju 2017. otvorilo Posebno tužiteljstvo za prisluškivane razgovore, za nelegalno financiranje i pranje novca u razdoblju od 2009. do 2015. osumnjičeno je 14 tadašnjih dužnosnika stranke na čelu s predsjednikom Nikolom Gruevskim, koji je tada bio i premijer Makedonije.

Gruevski je osuđen na dvije godine zatvora, a na izdržavanje kazne trebao bi se javiti već idućeg tjedna. U međuvremenu je zatražio odlaganje izvršenja kazne, no o tome sud još nije donio odluku.

Početkom tjedna, pak, čelnik te stranke Hristijan Mickoski kazao je da se razmišlja o iznajmljivanju ili prodaji sjedišta stranke, tzv. Bijele palače, no odlukom suda to je spriječeno do okončanja postupka u slučaju 'Talir'.

  • +2
Prosvjedi u Skoplju Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Među 69 objekata na koje se odnosi ova odluka je i zgrada u kojoj se nalazi sjedište VMRO-DPMNE, a ukupna vrijednost nekretnina pod blokadom iznosi 17,5 milijuna eura.