UBOJSTVO PUKANIĆA I FRANJIĆA

Najinteresantnije i najzaštićenije suđenje dosad!

29.01.2010 u 15:23

Bionic
Reading

U srijedu, 3. veljače na Županijskom sudu u Zagrebu počinje suđenje Robertu Mataniću i ostalima za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića. Za suđenje je do danas akreditirano 126 novinara domaćih i stranih medija, a mjere sigurnosti na najvišoj su razini

Suđenje za ubojstvo Pukanića i Franjića koje se dogodilo u listopadu 2008, počinje gotovo godinu i pol dana kasnije.

USKOK je optužio Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića za udruživanje u međunarodnu zločinačku organizaciju na čelu sa Sretenom Jocićem te da su eksplozivnom napravom ubili Pukanića i Franjića te namjeravali ubiti još dvije osobe na zagrebačkom području.

Na Županijskom sudu u Zagrebu ne sjećaju se kada je za neko suđenje bio toliki interes javnosti odnosno medija iz Hrvatske, ali i inozemstva. Iako još nisu primljeni svi zahtjevi, do danas je za suđenje u slučaju poznatom i kao 'Balkan express' akreditirano 126 novinara iz 28 redakcija od kojih su tri iz inozemstva.

Osiguranje cijelog postupka također je na višoj razini od uobičajenih. Publika u sudnici morat će proći nekoliko sigurnosnih provjera, a u zgradu suda neće se ulaziti na glavni ulaz nego na poseban ulaz iz Amruševe ulice, a sva vozila parkirana u krugu suda posebno će se provjeravati.

Budući da se za optuženim Gudurićem još uvijek traga, a Milovanović je pritvoren u Beogradu, njih dvojica neće prisustvovati suđenju. Naime, Milovanoviću će se suditi u Beogradu gdje je za isti zločin optužen zajedno s Milenkom Kuzmanovićem te navodnim financijerom i naručiteljem ubojstva Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam.

Zagrebačko suđenje za ubojstvo Pukanića i Franjića vodit će sutkinja Ivana Kršul