ISTRAŽIVANJE NOVE TV

Najidealniji kandidat za lidera oporbe - Tomislav Karamarko!

18.05.2012 u 19:30

Bionic
Reading

Iako su se birači HDZ-a u velikom istraživanju Nove TV i Ipsos Pulsa opredijelili za Jadranku Kosor kao najbolju kandidatkinju za novu/staru predsjednicu te stranke, njezin najžešći konkurent Tomislav Karamarko ipak bolje kotirao kao lider oporbe

Iako je HDZ po broju osvojenih saborskih mandata najjača stranka oporbe, a time i lider oporbe, njihove oporbene aktivnosti posljednjih su mjeseci, zbog unutarstranačkih izbora, ipak stavljene u drugi plan. HDZ će izborom novog predsjednika morati ponovno u prvi plan staviti predvođenje oporbe, a najbolji izbor za lidera, prema mišljenju birača HDZ-a koji su za tu stranku glasali na prošlim parlamentarnim izborima, bio bi Tomislav Karamarko

HDZ-ovi birači smatraju kako stranke desnog centra može okupiti Tomislav Karamarko sa 52 posto. No, odmah iza njega je Jadranka Kosor s potporom 47 posto HDZ-ovih birača. Potom Milan Kujundžić koji uživa potporu 43 posto birača svoje stranke, a zatim Domagoj Miloševic sa 39 posto i Darko Milinović sa 38 posto.

Tomislav Karamarko među biračima svoje stranke uživa veću potporu onih iznad 60 godina gdje ga podupire 60 posto, ali i među visokoobrazovanima gdje uživa potporu 68 posto birača HDZ-a.

Jadranka Kosor veću potporu ima kod onih s osnovnom školom, gdje je podupire 54 posto i među starijim biračima svoje stranke iznad 60 godina, gdje je podupire 54 posto birača.

Svaki drugi birač HDZ-a mlađi od 30 godina podupire Milana Kujundžića kao osobu koja može ujediniti oporbu, a 56 posto visokoobrazovanih birača dijeli isto mišljenje o tom kandidatu.

Domagoja Miloševića podupire 54 posto visokoobrazovanih birača HDZ-a, kao i 47 posto mlađih od 30 godina.

Darko Milinović uživa malo veću potporu među ženama koje su glasovale za HDZ, podupire ga njih 43 posto, ali i među mlađima od 30 godina s potporom od 55 posto.


TKO MOŽE POBIJEDITI MILANOVIĆA - KOSOR I KARAMARKO U MRTVOJ UTRCI

Okupljanje oporbe i HDZ-u bliskih stranaka veliki je zadatak, no puno veći cilj je pobjeda na sljedećim parlamentarnim izborima. Ako se pita birače HDZ-a, Kosor i Karamarko imaju jednake šanse pobijediti aktualnog premijera Zorana Milanovića i stranke ljevice. Za Tomislava Karamarka je 48, a Jadranku Kosor 46 posto birača HDZ-a. Potom slijedi Domagoj Milošević za kojeg 38 posto birača HDZ-a misli da može pobijediti Zorana Milanovića, a na kraju 34 posto birača HDZ-a vjeruje u pobjedu Milana Kujundžića i Darka Milinovića nad Milanovićem.

Tomislava Karamarka više podupiru visokoobrazovani, njih 66 posto, ali i muški birači HDZ-a sa 56 posto.

Jadranka Kosor kod svojim birača uživa veću potporu među populacijom od 45 od 60 godina, i to sa 49 posto, ali i među ženama s potporom od 48 posto.

Domagoj Milošević ima iznadprosječnu potporu među biračima od 30 do 44 godine sa 47 posto, ali i među visokoobrazovanim biračima sa 41 posto.

Darko Milinović ima veću potporu među muškim biračima HDZ-a sa 39 posto, ali i biračima te stranke od 45 od 60 godina života, i to sa 37 posto.

Milan Kujundžić ima potporu među starijim biračima HDZ-a, onih iznad 60 godina, i to sa 43 posto, ali i među visokoobrazovanim biračima HDZ-a s potporom od 43 posto.