MILANOVIĆ O (NE)ZNANJU

'Najgore mi je bilo rezati plaće profesorima i učiteljima'

27.09.2012 u 07:55

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović sudjelovao je u sjedištu UN-a u New Yorku u pokretanju inicijative glavnog tajnika UN-a Ban ki-Moona pod nazivom Education First (Obrazovanje na prvom mjestu). Pritom je rekao kako mu je nužnost rezanja učiteljskih i profesorskih plaća bila jedna od najgorih stvari, no to se moralo učiniti.

Istaknuo je da postoje dva puta jedan vodi u znanje, drugi u neznanje. Zbog toga treba dati punu potporu inicijativi glavnog tajnika, zaključio je hrvatski premijer.

Ban ki-Moon je istaknuo da je moć obrazovanja nezamjenjiv mehanizam svjetskog napretka, te rekao da je njegovu važnost shvatio još kao dječak u Južnoj Koreji uništenoj nakon rata. Pritom je naglasio da svako dijete mora imati jednak pristup obrazovanju, a kvaliteta školstva mora se poboljšati jer upravo to omogućuje izgradnju tolerantnijih i pravednijih društava. Odavde moramo ponijeti poruku na sve kontinente, u svaku zemlju i u svako društvo. Ne smijemo stati u našim naporima, stavimo obrazovanje na prvo mjesto, zaključio je glavni tajnik UN-a.

Na pokretanju inicijative sudjelovala je i mijanmarska oporbena čelnica Aung sun su Ki, a moderator je bio posebni UN-ov izaslanik za globalno obrazovanje, bivši britanski premijer Gordon Brown. Neki od govornika bili su i australska premijerka Julia Gillard, južnoafrički predsjednik Jacob Zuma, te predsjednik Svjetske banke, Jim Yong-Kim.

Milanović, koji sudjeluje na Općoj skupštini UN-a, sa suprugom Sanjom bio je gost prijma za šefove izaslanstava koje je organizirao predsjednik SAD-a Barack Obama.

Milanović se sastao i s hrvatskim iseljenicima u New Yorku. Mi kad idemo iz Hrvatske ne idemo po glasove, posebno to kažem kad idem u BiH, tu nema nikakve kalkulacije i to nije samo poslovna nego i emotivna stvar, rekao je.

Iseljenicima je rekao kako je Hrvatska trenutačno u jednako teškoj situaciji kao i bilo koja druga zemlja u Europi ili regiji. Prozvavo je za teško gospodarsko stanje i bivšu vladu. Kriza će trajati, a za nered koji je napravljen trebat će ne samo nama, nego i drugim vladama možda dva, čak i tri mandata da se stvari restituiraju i krenu novim smjerom, kazao je Milanović.