SVJETSKO PRVENSTVO U ORANJU

Najbolji svjetski orači na plodnim oranicama uz Vransko jezero

13.09.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Biograd na Moru i parcele tvrtke Vrana u obližnjoj Jankolovici bit će do subote mjesta na kojem će snage, znanje i vještinu odmjeriti najbolji svjetski orači. Nakon što večeras predsjednik Ivo Josipović otvori 59. Svjetsko natjecanje u oranju sudionici će iz rekordnog broja zemalja, čak 31, u borbu za titulu najboljeg

Više od pola stoljeća Svjetska oračka organizacija, pod starim latinskim sloganom 'Pax arva colat' (Neka mir kultivira polja), ratarima iz cijeloga svijeta pruža priliku pokazati što znaju i umiju. Ipak, 59. smotra najboljih, kojoj je domaćin Hrvatska, okupit će i najviše zemalja, ali i rekordan broj sudionika – njih 61. Od toga, 29 natjecatelja nastupit će u kategoriji ravnjaka, a 32 u kategoriji premetnjaka.

Prvog dana, odnosno u petak, bit će održano natjecanje na strništu, a drugi dan i na travnjaku. Cilj je, ocjenjivanjem čak 13 kategorija oranja, ukazati na značaj primjene tog ratarskog posla kao nezaobilazne operacije u suvremenoj proizvodnji koja, uz pravilan rad, može donijeti i osam posto veće prinose kultura.

Hrvatske boje u kategoriji ravnjaci brani Marijo Spudić, a vještinu u upravljanju premetnjakom pokazat će Tomislav Kuharić. Glavne oračke zvijezde dolaze iz Austrije, Sjeverne Irske, Škotske i Engleske, čiji su predstavnici pobjeđivali u posljednjih 10-ak godina, no dugogodišnju uspješnu tradiciju imaju i Irci, Francuzi, Švicarci, Danci...

Kao posebna atrakcija za subotu je najavljen i susret najboljih hrvatskih orača koji njive neće obrađivati uz pomoć traktora, nego na tradicionalan način – korištenjem snage konja. Uz natjecateljski karakter, orači će pokazati svijetu tradiciju hrvatskog sela, bogatstvo različitosti i kulturne baštine.

Zašto ne u Slavoniji?

Kao logično, često je postavljano pitanje zašto je za domaćina odabran baš Biograd na Moru, a ne neko mjesto u Slavoniji ili barem u ruralnom dijelu Hrvatske. Organizatori odgovaraju kako su se na natječaj, unatoč najavi natjecanja koje je diljem zemlje trajalo godinu i pol, javili samo Bjelovarsko-bilogorska županija i Biograd na Moru. Ispunivši stroge kriterije Svjetske oračke organizacije, domaćini su najavili kako će na plodnim ravnicama nedaleko od Vranskog jezera biti stvoreni odlični uvjeti za vrhunsko natjecanje. Inače, cijeli taj kraj ima dugu poljoprivrednu tradiciju, a organizirana proizvodnja postoji više od stotinu godina.

Biograd na Moru i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina bit će i domaćini neformalnog sastanka ministara poljoprivrede Jugoistočne Europe pa se očekuje dolazak ministara i visokih predstavnika ministarstava Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Mađarske, Makedonije i Srbije.

'Sastanak je temelj za buduću suradnju zemalja u regiji u pretpristupnom razdoblju prema EU, a u okviru poljoprivrede i ruralnog razvoja što je zadaća većine zemalja u regiji. Hrvatska će u budućem razdoblju imati vrlo važnu ulogu u transferu stečenih iskustava i znanja prema ovim zemljama', rekao je u najavi susreta s kolegama iz regije ministar Jakovina.

U okviru natjecanja bit će održan i sajam poljoprivredne mehanizacije i opreme u polju, kao dugogodišnja popratna aktivnost svjetskih oračkih prvenstava, na kojem će se predstaviti sve hrvatske županije i njihovi mali proizvođači, turistički i kulturni djelatnici.

Uz Svjetsku oračku organizaciju, potpis na organiziranje natjecanja su stavili i Ministarstvo poljoprivrede te Hrvatska udruge za organizaciju natjecanja orača. Pokrovitelj je predsjednik Republike Ive Josipovića, a suorganizatori – Poljoprivredna savjetodavna služba i Hrvatska gospodarska komora.