FILM

Najbolje engleske serije

15.11.2011 u 20:51

Bionic
Reading

Posljednjih je godina televizija kvalitetom doista odskočila, pa danas najbolje stvari ne gledamo u kinodvoranama, već na vlastitim plazmama i LCD-ima. No, ta se tvrdnja ponajprije odnosi na američku televiziju koja je u novom mileniju konačno počela redovito isporučivati kvalitetne proizvode. Zato danas uživamo u nikad boljim serijama i to je super, ali su zbog probuđenih Amera donekle u sjeni ostali uvijek izvrsni Britanci

Dakle, jenkiji su se konačno probudili, pa dok smo prije od njih sporadično dobivali kvalitetne serije, danas gotovo u pravilu svake godine odande stižu vrhunski proizvodi. Zbog bolje kvalitete, ali i zbog količine novaca te zvjezdanih imena pred kamerama, u njihovoj su sjeni ostale brojne sjajne britanske serije koje s Otoka stižu u kontinuitetu već desetljećima. Iako i sami uživamo u nizu sjajnih američkih serija, ipak ispravljamo nepravdu i donosimo pregled recentnih britanskih serija koje u obavezna televizijska literatura. Na popisu su isključivo serije koje se još uvijek emitiraju, pa stoga fale neke druge sjajne britanske serije iz proteklih godina koje ne spominjemo jer je njihovo snimanje već gotovo.

Being Human

Priča o ovoj seriji prilično je neobična, a sami počeci nisu bili pretjerano obećavajući budući da su reakcije kritičara na pilot bile iznimno mlake, no gledateljima se serija znatno više svidjela. Kada je u konačnici, nakon online peticije, ipak krenulo snimanje serije, samo je jedan glumac iz pilota ostao, dok su glumci za preostale uloge iznova odabrani. No, nakon takvog početka ova natprirodna drama vrlo je brzo osvojila gledatelje te nas dogodine očekuje četvrta sezona serije. Priča na papiru baš i ne zvuči najozbiljnije jer prati neobične cimere (duha, vukodlaka i vampira) koji pokušavaju voditi normalan život, no na ekranima ta priča izgleda fenomenalno jer se više bavi ljudskom prirodom nego natprirodnim. Origanalna priča koja ne robuje klišejima doista je pravo osvježenje na malim ekranima. Uz tu seriju postoji i spin-off web serija Becoming Humana, naravno, snimljena je i sjevernoamerička verzija koja je navodno posve solidna te je najavljena i njezina druga sezona. 

Downton Abbey

Dok Misfits odabirom super herojske tematike (ali samo time) još i podsjeća na američke serije, Downton Abbey je tipičan predstavnik kostimirane britanske drame na kakve smo navikli. Priča je smještena u doba uoči Prvog svjetskog rata na imanje Downton Abbey u Yorkshireu i prati zbivanja oko aristokratske obitelji Crawley. Svaka epizoda je u prosjeku koštala oko milijun funti, a da se ulaganje isplatilo potvrđuje činjenica da se radi o jednom od najgledanijih 'period' programa na televiziji sa izvrsnih 10 milijuna gledatelja u Britaniji te prosjekom od čak šest milijuna gledatelja po epizodi u Americi. Ni druga sezona nije imala ništa slabiju gledanost, pa je već najavljeno snimanje treće sezone, a brojne nagrade među kojima i pet Emmyja te uvrštenje u Guinnessovu knjigu rekorda kao najhvaljeniji televizijski šou 2011. godine (prva britanska serija kojoj je to pošlo za rukom) samo potvrđuju da je riječ o iznimnom televizijskom događaju.

Misfits

Već smo vidjeli kako izgleda kada se Ameri na televiziji uhvate tema o pojedincima koji stječu super herojske moći  ('No Ordinary Family' ili 'Heroes', nažalost, ne spadaju u vrh američke TV produkcije), ali kad se iste teme uhvate Britanci, rezultat je nevjerojatan. Skupinu delikvenata tijekom odrađivanja duga društvu pogađa munja nakon koje oni stječu različite supermoći, no dok su Ameri otišli u smjeru akcije i efekata, Britanci su napravili mješavinu drame i komedije sa sjajno profiliranim likovima odlučivši se na prilično realističan pristup. Naravno, pritom su Britanci sjajno odradili i produkcijski dio, pa osim sjajnog scenarija seriju krasi jednako sjajna izvedba. Prije par tjedana je počelo emitiranje treće sezone.

Skins

'Skinse' opisuju kao teen seriju jer prati skupinu tinejdžera u Bristolu tijekom nekoliko godina, no ne očekujte teen serije u maniri 'Beverly Hillsa 90210' ili sličnih sapunica za mlade, već seriju koja izgleda kao TV verzija kultnog filma 'Kids'. Autore serije zanimale su teme poput smrti, obiteljskog nasilja, zlostavljanja, adolescentske seksualnosti itd. Dakle, svega onoga što je sastavni dio tinejdžera, samo što se to uglavnom ne prikazuje u mainstream programima, pa bi gledatelji naviknuti na teen serije o problemima u školi, prvim ljubavima i sličnim klišejima svakako mogli ostati zatečeni. Snimljena je i amerikanizirana verzija emitirana na MTV-ju, ali je ukinuta nakon 10 epizoda. Britanska je verzija do sada imala pet sezona, najavljena je šesta, ali i film po seriji.

The IT Crowd

Zahvaljujući blagodatima interneta (čitaj torrent siteovima), ovaj genijalni sitcom ima kultni status i na našim prostorima. Do sada su emitirane četiri sezone te je, nažalost, potvrđeno da do snimanja pete neće doći iako ćemo prije konačnog gašenja još imati priliku uživati u specijalnom izdanju The IT Crowda. Glavni junaci sitcoma su troje djelatnika IT službe u korporaciji Reynholm Industries: dvojica geekova Moss i Roy te njihova suludo nesposobna šefica Jen. Na prvu bi se moglo učiniti da je serija namijenjena isključivo geekovskoj publici što nije istina (iako će oni svakako uživati u seriji), pa je trebaju gledati svi željni dobrog humora bez obzira znaju li definiciju pojma IT ili ne (ne brinite, to ne zna niti spomenuta šefica Jen). Najzaslužniji za uspjeh serije svakako je njezin kreator genijalno duhoviti Graham Linehan koji nas je prije oduševljavao s urnebesno zabavnim serijama 'Father Ted' i 'Black Books'. Hit serija je doživjela i dva remakea jer su Ameri, ali i Nijemci snimili svoje verzije, no Ameri su stali nakon pilota, a Švabe nakon druge epizode.