NADAN VIDOŠEVIĆ, NEZAVISNI KANDIDAT

Najbogatiji predsjednički kandidat

16.10.2009 u 16:49

Bionic
Reading

Nadan Vidošević, najdugovječniji predsjednik Hrvatske gospodarske komomre, uključivši se u predsjedničku kampanju izazvao je bijes svojih dojučerašnjih stranačkih kolega iz HDZ-a, koji su mu dali crveni karton. Obzirom na trenutno loš rejting te stranke u javnosti to bi mu moglo dati dodatni vjetar u leđa. Zbog njegovog šarma predviđaju mu veliki uspjeh kod ženskog biračkog tijela

Za razliku od većine hrvatskih političara iz 90-ih godina prošloga stoljeća, Nadan Vidošević kršten je još kao dijete i praktični je vjernik. Prvi je sin roditelja koji su u poslovnom svijetu bili utjecajni 80-ih godina u Splitu - otac je bio direktor u Dalmacijacementu, a majka bankarica.

Nakon osnovne škole, pohađao je klasičnu gimnaziju 'Natko Nodilo' u Splitu. Kao školarac Vidošević se bavio sportom, najprije plivanjem u klubu 'Mornar', potom je bio vaterpolist u 'Jadranu', bavio se košarkom te ronjenjem na dah. Međutim, nikad mu nije uspjelo zaroniti dublje od 25 metara.

Poslije mature prestao se baviti sportom. Kako je bio dijete imućnih ljudi, mladi Vidošević za maturu je na poklon od roditelja dobio automobil.

Ženidba – najvažniji događaj u životu

*datum i mjesto rođenja: 30. siječnja 1960., Split
*zanimanje: ekonomist, direktor
*radno mjesto: Uprava Kraša, HGK
*obrazovanje: dipl. ing. ekonomije

Ekonomski fakultetu u Splitu upisao je, kako kaže, 'reda radi', a studirao koliko je bilo potrebno da daje godinu za godinom. Kao brucoš je bio voditelj akreditacijskog centra Mediteranskih igara u Splitu. Za to mjesto se, tvrdi, izborio na natječaju jer je bio prošao sva testiranja engleskoga jezika.

'Oženio sam se u 22. godini života, na svoj rođendan, što je ključni događaj u mom životu jer je život u braku drukčije projektiran', prisjeća se Vidošević.

U Dalmacijacementu je od 1984. - 1986. najprije bio referent za analizu vranjičkog Salonita, potom šef knjigovodstva i pomoćnik direktora tvornica cementa 'Prvoborac' i 'Partizan'.

S ulaskom u HDZ i tzv. demokratskim promjenama, 1990. godine postaje generalni direktor Dalmacijacementa. Danas tvrdi da se protivio prodaji tvrtke i da ju je spasio od stečaja.

Hercegovački lobi ga nije volio

Suprotno uvriježenom javnom mišljenju da nije sudjelovao u ratu, za vrijeme Domovinskog rata bio je zapovjednik jedne samostalne satnije. Godine 1993. postaje najmlađi ministar u Vladi Nikice Valentića (1993.-1995.). Tuđman ga se odriče kako bi udovoljio hercegovačkom lobiju, ali i zbog dvorskih glasina o značajnoj ulozi u aferama Dalmacijacement i Hajduk zbog kojih se još i danas vode procesi.

Vidošević rado ističe da je od 1992.-1996. bio predsjednik NK Hajduk koji se baš za njegova mandata plasirao u četvrtfinale Lige prvaka. Bio je to uspjeh koji se do sada nije ponovio.

'Kupujmo hrvatsko'

Nakon odlaska iz Banskih dvora dolazi na čelo Hrvatske gospodarske komore, a funkciju je zadržao do danas. Treći mandat dobio je promjenom statuta HGK kako bi mogao postati predsjednik Uprave Kraša.

Inicirao je i osmislio kampanju 'Kupujmo hrvatsko', otvorio je, kao predsjednik Komore, vrata plasmanu hrvatske robe na ex-jugoslavensko tržište i postao zagovornik jačanja gospodarske diplomacije u politici.

Porijeklo imovine

Protukandidati Vidoševiću spočitavaju nepoznato podrijetlo imovine, na što im on odgovara da sve što ima je rezultat njegovih pametnih investicija, za što je zahvalan svom poslovnom instinktu i dobrom obiteljskom zaleđu.

Obiteljska kuća u Gornjem Prekrižju, imanje sa šumom u Gorskom kotaru, šuma i poljoprivredno zemljište u Pisarovini, zemljište u Pješčanoj uvali u Medulinu, zemljište u Kupresu, turistički objekt s pratećim objektom u Omišu, zbirka slika, 14.000 dionica Kraša, tri sata, dva automobila i 30 tisuća eura ušteđevine ‘prijavljeni’ su u Vidoševićevoj imovinskoj kartici na internetu. Uz brojne nekretnine, Vidošević posjeduje iznimno skupocjene umjetnine te kolekciju satova.